Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

Az amerikai házelnök látogatása után kezdődött műveletnek vasárnap kellett volna befejeződnie.

MTI
2022. 08. 08. 8:39
PELOSI, Nancy
Kína, 2022. augusztus 4. A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lõnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök elõzõ napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük. Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. 

A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan” reakcióját Pelosi látogatására.

 

Borítókép: a CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/CCTV)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.