időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

MTI
2022.08.08. 08:39 2022.08.08. 09:10
Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük. Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. 

A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan” reakcióját Pelosi látogatására.

 

Borítókép: a CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lőnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/CCTV)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.