Koalíciós feszültség alakult ki az energiaárak miatt Romániában

A szociáldemokraták szerint Virgil Popescu energiaügyi miniszternek fogalma sincs róla, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét koalíciós feszültség alakult ki Romániában, miután az energiaügyért felelős miniszter elutasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatát, hogy meghatározott időre szabályozzák az energiaárakat. A PSD szerint Virgil Popescunak, a nemzeti liberálisok által delegált tárcavezetőnek „fogalma sincs”, milyen intézkedések szükségesek az áram, a földgáz és az üzemanyagok áremelkedésének ellensúlyozására. A Nemzeti Liberális Párt az árplafon helyett a szubvenciók mellett döntött, miközben nő a román költségvetési hiány.

Figyelembe véve, hogy közeledik a hideg évszak, amikor a fogyasztás növekedni fog, és ezért a lakosság és a gazdasági szereplők számára is növekedni fognak a költségek, kérem az energiaügyi minisztert, hogy ébredjen fel, és sürgősen találjon ki olyan megoldásokat, amelyek megállítják és visszatartják az energia- és gázárak indokolatlan emelkedését

 – idézi a Maszol erdélyi portál a Mihai Weber PSD-s képviselőt. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök hétfőn úgyszintén arra szólította fel a minisztert, hogy szeptember elsejéig álljon elő javaslatokkal az energiaárak növekedésének ellensúlyozására. Popescut korábban több alkalommal is lemondásra szólították fel „hozzá nem értés” miatt. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványt nyújt be az energiaügyi miniszter ellen a bukaresti parlamenti ülésszak első napján. Az USR felszólította a szociáldemokratákat, hogy szavazzák meg a tárcavezető elleni indítványt.

Mint arra az erdélyi Krónika emlékeztet, Románia 2021 januárjától teljesen liberalizálta energiapiacát, így a lakossági fogyasztók már másfél éve nem az energiahatóság által megszabott, hanem a piaci verseny által kialakított árat fizetik a felhasznált villanyáramért is. 

A belföldi kitermelésű gáz árát 2020. július 1-jétől liberalizálták. Az állami szabályozás megszüntetését követően a szolgáltatók fokozatosan emelték az árakat, amelyek aztán tavaly ősszel látványosan nőttek, az ukrajnai háború kitörése óta pedig tovább emelkedtek. A Nicolae Ciuca vezette kormány 2021 novemberében árplafont és kompenzációs mechanizmust vezetett be, amit idén április elsejétől további egy évig meghosszabbított a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára.

Borítókép: Virgil Popescu román energiaügyi miniszter (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.