időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Legalizálná az azonos neműek házasságát az olasz baloldal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.13. 15:40 2022.08.13. 18:44
Legalizálná az azonos neműek házasságát az olasz baloldal

A környezetvédelem és igazságos adórendszer bevezetése mellett az azonos neműek házasságának legalizálását is biztosítaná a balközép, olasz Demokrata Párt (PD) szombaton Rómában bemutatott választási programja szerint.

Olaszországban 2016 óta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, a PD azonban ezen túlmenően a házasságkötés lehetőségét is biztosítaná a szexuális kisebbségek számára.

Enrico Letta, a baloldali párt főtitkára a pártprogram ismertetésekor hangsúlyozta továbbá, hogy a PD szerint az olasz állampolgárság megilletné azokat a kiskorúakat, akiknek a szülei bevándorlók, de ők maguk az olasz iskolarendszerben tanulnak. Jelenleg ezek a gyerekek legkorábban csak nagykorúvá válásukkor kaphatják meg az állampolgárságot.

Ugyanakkor nem csak az azonos neműek házassága az egyetlen megosztó programpont: 

a PD főtitkára kijelentette, hogy jóváhagynák a cannabis gyógyászati alkalmazását. A szociáldemokraták emellett egy, az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot is parlament elé bocsátanának.

A szeptember 25-i választásokra készülve a PD múlt héten kötött szövetséget a Zöldekkel és az Olasz Baloldallal (SI). A baloldali koalíció a legfrissebb felmérések szerint 33 százalékon áll. A PD-nél ugyanakkor erősebb a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), amely egyedül, pártkoalíció nélkül is 22 százalékon áll. A kormányalakításra a jobboldali pártszövetségnek van a legnagyobb esélye a választások után.

Letta több nyelven közzétett videójában azt üzente, hogy a jobboldali fordulat veszélybe sodorhatja az országot.

2011-ig az olasz jobboldal irányította az országot. Silvio Berlusconi utolsó kormánya a csőd szélére juttatott minket, és éveken át áldozatokat kellett hoznunk, hogy talpra álljunk 

– fogalmazott Letta, aki 2013 tavaszától egy éven át maga is miniszterelnök volt. Leszögezte azt is, szeretné meggyőzni az embereket, hogy a baloldalra, és ne a jobboldali pártszövetségre szavazzanak. – Azt akarjuk, hogy Olaszország Európa központjában legyen – tette hozzá Letta.

Borítókép: Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára beszédet mond az Olasz Szocialista Párt kongresszusán Rómában 2022. július 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.