időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Mély bizalmi válság alakult ki a román politikában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.08.03. 17:34 2022.08.03. 20:24
Mély bizalmi válság alakult ki a román politikában

Romániában egyetlen vezető beosztásban lévő politikus sem tudja kezelni a társadalmi elégedetlenséget, amely ősszel, télen fokozódni fog a magas számlák miatt – véli Vladimir Ionas román szociológus, aki szerint a potenciális szavazók tovább távolodhatnak a politikától. Az elemző az Aleph News hírtelevízió műsorában arról is beszélt, hogy veszélyt jelent a bukaresti politikai osztály számára az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely nagyon hangos lesz a súlyosbodó válsághelyzetben. − A nemzeti liberálisoknak és a szociáldemokratáknak nem érdekük a koalíciós szakítás – fogalmazott Ionas.

Úgy véli, működni fog a korábbi kétpárti megállapodás, így jövő májustól a Szociáldemokrata Párt (PSD) valamelyik politikusa váltja majd a miniszterelnöki székben Nicolae Ciucát.

Egy friss felmérés szerint a kormányzó PSD továbbra is toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, a szociáldemokratákra a választók harminchét százaléka szavazna, ha most tartanák a megméretést. A második helyen a kormánykoalíció másik formációja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll huszonhárom százalékos támogatottsággal.

Enyhén javított népszerűségi mutatóján a koronavírus-járvány idején vírustagadó és oltásellenes álláspontot képviselő, rendszerellenes és időnként magyarellenes jelszavakra építő AUR.

A radikális labdarúgó-szurkolók, az ultrák világából érkező George Simion vezette ellenzéki pártra jelenleg a megkérdezettek tizenegy százaléka voksolna. A pártlista negyedik helyén a 2020-as választások után kormányra lépő, de tavaly a koalíciót elhagyó liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség áll kilenc százalékkal. A felmérés alapján a kormánykoalíció legkisebb tagjának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek izgulnia kell az ötszázalékos bejutási küszöb eléréséért.

A politikusok között a legnagyobb bizalomnak Marcel Ciolacu PSD-elnök örvend huszonöt százalékkal, de a többség vele szemben is inkább bizalmatlan. A második helyen áll a PNL-elnök Nicolae Ciuca kormányfő tizennyolc százalékkal. Klaus Johannis veszítette a legtöbbet népszerűségéből, az államfő jelenleg tizenöt százalékos támogatottsággal a harmadik.

Borítókép: George Simion, a magyarellenes jelszavakra építő AUR ellenzéki párt vezetője (Fotó: Agerpres)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.