Nincs előrelépés Belgrád és Pristina viszonyában

Hiába a hetek óta tartó előkészületek, valamint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok nyomásgyakorlása, Szerbiának és Koszovónak nem sikerült semmiben sem megegyezni Brüsszelben. Alekszandar Vucsics folytatja a tárgyalásokat.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 08. 19. 9:15
STOLTENBERG, Jens; VUCIC, Aleksandar
Brüsszel, 2022. augusztus 17. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (j) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart a NATO brüsszeli székházában 2022. augusztus 17-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlenegy pontban sem közeledett a szerb és a koszovói álláspont Brüsszelben, mert Albin Kurti pristinai miniszterelnök elutasítja a kompromisszumos megoldást. 

Erről írt már a tárgyalások ideje alatt nem hivatalos forrásokra hivatkozva a szerb sajtó. 

A Blic értesülései szerint Alekszandar Vucsics a napokban Belgrádban találkozik majd a koszovói szerbek képviselőivel akiket tájékoztat az albán féllel való megbeszélés részleteiről. A tárgyalásra meghívást kaptak a koszovói szerbek politikai és intézményi képviselői, a Szerb Lista vezetői, az ottani szerb polgármesterek, a körzetvezetők és a helyi kórházigazgatók.

 

A szerbek békét és stabilitást akarnak, Vucsics Brüsszelben marad

A csütörtöki brüsszeli találkozókat követően Petar Petkovics, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője nyilatkozott a médiának. Elmondta: Belgrád a békéért, a stabilitásért, a kompromisszumért küzdött és küzd Brüsszelben. Éppen ezért Vucsics még egy ideig az EU fővárosában marad – jegyezte meg Petkovics. A szerb államfő a tervek szerint azután tart sajtótájékoztatót, miután holnap visszatér Belgrádba.

 

Albin Kurti és Alekszandar Vucsics több mint egy év után ült le egy asztalhoz Brüsszelben, hogy Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásáról beszéljen. A dialógust az Európai Unió közvetítésével szervezték meg. A tárgyaláson részt vett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője valamint Miroslav Lajcak, az Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel megbízott különleges képviselője, illetve helyi sajtóértesülések szerint dél körül csatlakozott hozzájuk Gabriel Escobar, az USA Nyugat-balkáni megbízottja is – írja a V4NA hírügynökség.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (j) és Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtótájékoztatót tart a NATO brüsszeli székházában 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.