Tűz ütött ki egy egyiptomi templomban, legkevesebb negyvenen meghaltak

A lángok elzárták az egyik kijáratot a kopt ortodox misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, és pánik tört ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 14. 15:09
null
EGYPT-CHURCH-FIRE Fotó: Europress/AFP/KHALED DESOUKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb negyven halálos áldozata van egy tűznek, amely egy kopt ortodox templomban pusztított vasárnap Egyiptomban. A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, az Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt. 

A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak.

A kopt ortodox egyház az AP hírügynökséget negyvenegy halálos áldozatról tájékoztatta, a német DPA hírügynökségnek ugyanezt a számot erősítették meg egyiptomi orvosi források. A beszámolók szerint az áldozatok között sok a gyerek. A Reuters hírügynökség pedig azt is közölte, hogy a halálos áldozatokon kívül legalább negyvenöten megsebesültek.

A tűz okát egyelőre nem ismerik. A rendőrség közleménye szerint az első vizsgálatok elektromos zárlatra utaltak.

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, hogy kifejezze részvétét a tragédia miatt – közölte az elnöki hivatal.

Figyelemmel kísérem a tragikus baleset fejleményeit

– írta Fattáh esz-Szíszi a Facebookon. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel” – tette hozzá.

Az egyiptomi keresztények az ország 90 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki, és régóta panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre a muszlim többségű országban.

Borítókép: A Gíza város Imbaba negyedében található, Abu Szifin szentről elnevezett templom (Fotó: Europress/AFP/Khaled Desouki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.