Újabb kibertámadás érte a montenegrói kormányzati szerveket

A múlt vasárnapi eset után már másodszorra.

Magyar Nemzet
2022. 08. 27. 9:11
null
MONTENEGRO-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: SAVO PRELEVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, a korábbiaknál komolyabb kibertámadás érte a montenegrói kormányzati szerveket pénteken, a helyzet még nem állt helyre – közölte a montenegrói közszolgálati televízió szombaton.

A kormány tájékoztatása szerint pénteken több kormányzati szerv szerverét is lekapcsolták elővigyázatosságból, a lakosság és a vállalatok adatai nem kerültek veszélybe.

A biztonsági rendszer a montenegrói elektromos termelést számítógépes irányításról kézi vezérlésre kapcsolta, hogy megelőzzön egy, az ország egész áramhálózatát érintő esetleges támadást.

Széles körű, és a néhány nappal korábbinál is komolyabb volt a támadás – közölték a hivatalos szervek. Dritan Abazovics távozó miniszterelnök péntek estére összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, amelyen úgy döntöttek, felállítanak egy munkacsoportot, amely a hasonló támadások megelőzésén fog dolgozni.

Az előző támadás múlt vasárnap történt, két nappal azt követően, hogy megbukott a Dritan Abazovics vezette kormány. Februárban, amikor Zdravko Krivokapics kormánya bukott meg a parlamenti bizalmi szavazáson, szintén komoly hekkertámadás érte a kormányzati szervereket.

A nemzetbiztonsági tanács példátlannak nevezte a mostani esetet. A távozó miniszterelnök szerint ezúttal is politikailag motivált támadásról van szó, amelynek a célja az ország destabilizálása.

 

Borítókép: Montenegrói parlamenti képviselők a törvényhozás ülésén a kormánykoalíció szétesésének napján, 2022. február 4-én (Fotó: AFP/Savo Prelevic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.