időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

A Cseljuszkin-foknál tartott gyakorlatot az orosz hadsereg

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.22. 15:16 2022.09.22. 16:09
A Cseljuszkin-foknál tartott gyakorlatot az orosz hadsereg

Lő- és partraszállási gyakorlatot hajtott végre az orosz hadsereg a Cseljuszkin-foknál, az eurázsiai kontinens legészakibb pontján – közölte az Interfax hírügynökség csütörtökön az orosz Északi Flotta sajtószolgálatára hivatkozva. A flotta tájékoztatása szerint a sarkvidéki csoport gyakorlatának fő célja a csapatok együttműködésének fejlesztése volt távoli és nehezen megközelíthető helyeken, az illegális fegyveres, illetve szabotázs- és felderítőcsoportok elleni harcban, a kiépítetlen partra való kiszállásban, a hídfőállás elfoglalásában és a védelmében.

 

Az Alekszandr Otrakovszkij nagy partra szálló hajóról végrehajtott műveletet a tengerről az Admiral Levcsenko nagy tengeralattjáró-elhárító hajó rohamcsoportokat szállító motorcsónakokkal és Ka–27-es helikopterekkel támogatta. A partra szálló erők hídfőállást foglaltak el a parton, majd öt kilométer mélyen benyomultak a félszigetre.

 

Az Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amelyet azért hoztak létre, hogy az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein az orosz érdekek érvényesítéséért lépjen fel. A flotta 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státussal és az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

Borítókép: Orosz katonák egy szentpétervári felvonuláson (Fotó: Getty Images/NurPhoto/Nic Markoff)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.