időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A vezető olasz politikusok mindegyike szavazott már a választásokon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.25. 12:08 2022.09.25. 12:14
A vezető olasz politikusok mindegyike szavazott már a választásokon

A szicíliai Palermo egyik szavazókörzetében adta le voksát Sergio Mattarella államfő, aki az elsők között járult az urnákhoz a politikusok sorában az előrehozott parlamenti választásokon, melyeken 50,8 millió szavazásra jogosult olasz szavaz vasárnap este tizenegy óráig. A szicíliai Sergio Mattarellát a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték.

A pártok vezetői szintén lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várták. A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke, Matteo Renzi Firenzében voksolt, a Liga vezetője, Matteo Salvini Milánóban.

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Hozzátette, hogy természetesen az Olasz Testvérekkel és a Hajrá, Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja.

Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt

– hangoztatta Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.

A több mint húszezer választási körzet többségét iskolákban alakították ki. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobniuk, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg.

Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira. Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.

 

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt vezetője leadja szavazatát az olasz választásokon 2022. szeptember 25-én (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Piero Cruciatti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.