időjárás 13°C Amália 2022. október 7.
logo

Abe Sindzó állami temetése ellen tüntetnek Tokióban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.23. 11:23 2022.09.23. 12:05
Abe Sindzó állami temetése ellen tüntetnek Tokióban

Több százan tüntettek Tokióban pénteken a júliusban meggyilkolt volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó jövő hétre tervezett állami temetése ellen tiltakozva.

A sajtónak nyilatkozó tüntetők egyebek között azt sérelmezték, hogy Abe háborús politikát folytatott, és hivatali ideje alatt jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, ennek érdekében az alkotmányt is módosítani akarta.

A Japán miniszterelnöki posztját leghosszabb ideig − 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig, majd 2012-től 2020-ig − betöltő Abe emléke a mai napig megosztja az embereket, sokan hősként tekintenek rá, mások viszont úgy vélik, politikája visszalépést jelentett a szigetország militarista múltja felé.

Szintén sokakban ellenérzést váltott ki Abe és az országot 1945 óta csaknem megszakítás nélkül kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) sok tagjának kapcsolata az úgynevezett Egyesülés Egyházával. 

A politikus gyilkosa szintén azt vallotta, a miniszterelnökkel Abe és az egyház közötti kapcsolatok miatt végzett, s azt vetette az egyház szemére, hogy tönkretette a családját.

A japán kormánypárt belső felmérése szerint parlamenti képviselőinek csaknem fele kapcsolatokat tart fenn a dél-koreai székhelyű felekezettel. Szakértők szerint japán követői azért tesznek jelentős adományokat az egyház javára, hogy vezekeljenek Japánnak a Korea ellen elkövetett múltbeli bűneiért, köztük a félsziget gyarmatosításáért.

Kisida Fumio miniszterelnök nemrég megígérte, szakítanak az egyházzal.

Szerdán az állami temetés elleni tiltakozás jeléül egy férfi felgyújtotta magát a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében, sokan a megmozdulásokra egyre inkább úgy tekintenek, mint az LDP elleni tiltakozásokra.

Abe családi temetését júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban. Az állami temetés jövő héten lesz a tokiói Budokan harcművészeti arénában. Az eredetileg tervezett 249 millió jen (715 millió forint) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít az állami temetésre a helyi sajtó szerint. Az erről szóló döntést a kabinet hozta meg, a parlament azonban nem hagyta jóvá.

Több politikus máris közölte, nem vesz részt az eseményen, köztük van az LDP-tag Murakami Szeicsiró, aki bejelentését azzal indokolta, hogy az állami temetés nem bír a köz támogatásával.

A Mainicsi című japán napilap nemrég közzétett felmérésében a válaszadók 62 százaléka ellenezte az állami temetést, amelyen egyebek között részt vesz Justin Trudeau kanadai, Narendra Modi indiai és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, valamint Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke.

Borítókép: Abe Sindzó volt miniszterelnök állami temetése ellen tüntetnek Tokióban (Fotó: Kyodo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.