Az ukrajnai helyzetről tárgyalt telefonon Putyin és Macron

Az orosz elnök a hivatali partnerének elmondta: el kell érni, hogy Kijev ne lövesse a zaporizzsjai atomerőművet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 11. 18:42
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2022. augusztus 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sekszna folyón átívelõ cserepoveci Arhangelszkij híd avatóünnepségén vesz részt videokonferencia keretében vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2022. augusztus 10-én. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrofális következményekkel járhatnak a zaporizzsjai atomerőmű elleni rendszeres ukrán támadások, Kijevre befolyást kell gyakorolni a befejezésük érdekében – közölte vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a francia kezdeményezésre létrejött eszmecsere során Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű létesítményei, köztük a radioaktívhulladék-tároló elleni rendszeres ukrán támadások katasztrofális következményekkel járhatnak. Tájékoztatta Macront azokról az intézkedésekről, amelyeket orosz szakemberek tettek az erőmű fizikai védelmének biztosítása érdekében, és hangsúlyozta, hogy befolyást kell gyakorolni a kijevi vezetésre az erőműre mért csapások azonnali leállítása érdekében.

Az orosz államfői hivatal szerint összességében a vezetők részletes és őszinte eszmecserét folytattak az ukrajnai helyzetről, különös hangsúlyt fektetve a zaporizzsjai atomerőmű biztonságával kapcsolatos kérdésekre. 

A felek kifejezték készségüket a létesítmény körül kialakult helyzet ügyében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részvételével zajló, politikamentes együttműködésre. Putyin arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrán fegyveres erők a nyugati országok által szállított fegyverekkel folytatják a Donyec-medence városai polgári infrastruktúrájának célzott és tömeges lövetését, amit a civil lakosság megszenved.

Putyin azt is hangoztatta Macronnak, hogy az Ukrajnából exportált gabonának elsősorban a rászoruló országok igényeit kellene kielégítenie. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy az Európai Bizottság ne gördítsen akadályokat az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya afrikai, közel-keleti és latin-amerikai piacokra való szállítása elé.

A két elnök megállapodott a párbeszéd különböző szinteken való folytatásában, beleértve a miniszterit is. 

Putyin és Macron legutóbb hosszú szünet után, augusztus 19-én beszélt telefonon egymással, ugyancsak a francia fél kezdeményezésére. A francia államfő szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott eszmecserét.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. augusztus 10-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.