időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Európai engedélyt kapott az omikron variáns elleni Pfizer- és Moderna-vakcina

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.01. 18:45 2022.09.01. 18:51
Európai engedélyt kapott az omikron variáns elleni Pfizer- és Moderna-vakcina

A hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön forgalmazásra javasolta az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos, a BioNTech–Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat. 

Az uniós gyógyszerfelügyeleti szerv által csütörtökön jóváhagyott védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói. „Az átalakított vakcináknál megfigyelt mellékhatások hasonlók az eredeti vakcináknál megfigyeltekhez, általában enyhe tüneteket okozhatnak, amelyek rövid ideig tartanak” – közölte az EMA.

Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a csütörtöki sajtóközleményében felhívta a figyelmet, hogy ezek a vakcinák fontos szerepet fognak játszani az őszi és téli járványhullámok leküzdésében. 

Az oltóanyagokat azért fejlesztették ki, hogy szélesebb körű védelmet nyújtsanak a vírus jelenlegi és jövőbeli változatai ellen.

 Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban fogja engedélyezni az új oltóanyagok forgalomba hozatalát, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a hozzáférést az EU-ban. Kiriákidész felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el őszi oltási kampányaikat.

A járványnak még nincs vége, de a vírus elleni vakcinák gyors kifejlesztése és az új változatokhoz igazítása az orvostudomány modern kori történetének egyik legnagyobb sikere: most arról kell gondoskodnunk, hogy minél többeket megvédjenek

– hívta fel a figyelmet.

Az EMA várhatóan az elkövetkező hetekben ad véleményt az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinák hatékonyságáról.

 

Borítókép: Oltás Nyíregyházán (Fotó: Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.