Gyermekek és nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban

Az ENSZ szakosított szerve értékelése szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 12:58
null
Kalam, 2022. augusztus 30. A pusztítás nyomai az árvíz sújtotta pakisztáni Kalamban 2022. augusztus 30-án. Pakisztánban a június közepe óta tartó árvizekben 1033 ember életét vesztette, a monszunesõk okozta áradások miatt mintegy 33 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. A tervezési és gazdaságfejlesztési miniszter szerint az országnak több mint 10 milliárd dollárra (4 ezermilliárd forint) lesz szüksége, hogy helyreállítsa az országot sújtó, hónapok óta tartó áradások okozta károkat. MTI/AP/Sherin Zada Fotó: Sherin Zada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekek és várandós nők millióit veszélyeztetik az áradások Pakisztánban, és sürgős humanitárius segítségre van szükségük - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) csütörtökön.

Az áradások miatt több mint hárommillió gyermeket fenyegetnek víz segítségével terjedő betegségek – például hasmenés, légúti fertőzések és bőrbetegségek –, valamint a fulladás veszélye és az alultápláltság – tette hozzá jelentésében a szervezet.

Az áradások június közepe óta több mint 1200 ember halálát okozták, és az ország 160 körzetéből 116-ban összesen több mint 33 millió ember életét érintették.

 A természeti katasztrófa Pakisztán elszegényedett déli és délnyugati részét sújtja a leginkább. A térségben több mint harminc éve nem esett annyi eső, mint az idén. A veszélyeztetett területeken csaknem  650 ezer várandós nő szorul orvosi segítségre és a mentális egészséget fenntartó szolgáltatásokra – húzta alá az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA).

Az UNFPA beszámolójában felhívta a figyelmet, hogy a térségben csaknem 73 ezer nő szülhet a következő hónapban a megfelelő támogatás és ellátás nélkül. Eközben borzasztó higiéniai és lakhatási körülmények között élő nők és lányok millióit fenyegeti erőszak – jegyezte meg az UNPFA. Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök csütörtökön elmondta: sok ország küldött már segítséget Pakisztánnak. 

Az UNICEF szerint a 220 millió lakosú ázsiai országban tovább romolhat a humanitárius helyzet a következő napokban és hetekben, mert az elárasztott területeken újabb esőzések várhatók.

 

Borítókép: A pusztítás nyomai az árvíz sújtotta pakisztáni Kalamban 2022. augusztus 30-án (Fotó: MTI/AP/Sherin Zada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.