Kaczynski: Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól

A kárpótlás a német társadalmi tudatot is átalakíthatná.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 15:58
null
POLAND-VOTE-PARLIAMENT-POLITICS Fotó: WOJTEK RADWANSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke csütörtökön Varsóban, a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.

A jelentést a 2017 szeptembere óta működő lengyel parlamenti munkacsoport készítette. Kaczynski a terjedelmes dokumentumnak a varsói királyi várban szervezett bemutatóján kijelentette: a második világháború kitörésének 83. évfordulója az arról szóló döntés napja is, hogy nemzetközi színtérre vigyék az ügyet, és kártérítést kapjanak azért, amit Németország tett 1939 és 1945 között.
 

Közölte: a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkat visszafogott módszert alkalmazva nagyon komoly összegre, 6,2 ezermilliárd zlotyra (527,8 ezermilliárd forint) becsülték.


Az összeg jelentős részét a több mint 5,2 millió lengyel állampolgár haláláért járó kárpótlás adja ki – mondta el Kaczynski, hozzáfűzve: nem vették figyelembe az oroszok által a háború során kioltott több százezer emberéletet. Megjegyezte: az áldozatok jelentős részét képezik a zsidó származású lengyel állampolgárok, a jelentés készítésekor viszont határozottan elvetették az etnikai szempontokat.

Felidézte: több állam különféle összegű jóvátételt kapott Németországtól, Lengyelország viszont nem. A kárpótlás megszerzése hosszú és nehéz folyamat lehet – tette hozzá.

Már hallottam egy nagyon fontos német politikustól, hogy ebbe semmilyen német kormány nem egyezik bele

– utalt Kaczynski Berlinnek a kárpótlás ügyében már korábban megfogalmazott álláspontjára, mely szerint az ügyet megállapodással már rendezték.

Kaczynski a kárpótlás ügyében tervezett lengyel lépések egyik okának azt nevezte, hogy a lengyelekkel szembeni háborús bűnök nem váltak a német köztudat részévé, az elit bizonyos köreit kivéve. – Amennyiben meg akarjuk óvni államunkat és nemzetünket az olyan eseményektől, mint amilyenek 1939–1945 között történtek, törekednünk kell a német nemzet tudatának valóban mélységes átalakítására – fogalmazott a pártelnök.

Az egykori NDK és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Az új lengyel jelentés készítői szerint a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt vezetője a 2019-es lengyelországi választások napján, 2019. október 13-án (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.