időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Kína párbeszédre szólította fel a szemben álló feleket

Forrás: MTI
2022.09.21. 12:59 2022.09.21. 14:34
Kína párbeszédre szólította fel a szemben álló feleket

Kína párbeszédre szólítja fel az ukrajnai háborúban szemben álló feleket, és arra kéri őket: találják meg a módját minden érintett biztonsági aggodalmainak eloszlatására – mondta el Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Peking egyúttal támogatásáról biztosította a konfliktus békés megoldására tett erőfeszítéseket.

Kína álláspontja Ukrajnával kapcsolatban következetes és egyértelmű – szögezte le a tisztségviselő. Hozzátette: Peking tiszteletben tartja minden ország területi integritását, Ukrajnát is beleértve. Vang Oroszországra utalva megjegyezte: 

fontos az is, hogy figyeljünk az országok jogos aggodalmaira.

A szóvivő ismételten kifogásolta a Moszkva elleni szankciókat, amelyek szerinte „nélkülözik a nemzetközi jogi alapot”, és „nem jelentenek megoldást a problémákra”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten találkozott Hszi Csin-ping kínai vezetővel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján, ahol a két ország megerősítette partnerségét. Putyin elismerően nyilatkozott arról, hogy Peking kiegyensúlyozott álláspontot képvisel Ukrajna ügyében, Hszi pedig elmondta, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a két ország alapvető érdekeinek mentén.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) Hszi Csin-ping kínai államfővel beszélget a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján 2022. szeptember 16-án  (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

Oroszország mozgósít

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.