Kreml: A „különleges hadművelet” mindaddig tart, amíg el nem éri céljait

Putyin szóvivője kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország kivonja katonáit a zaporizzsjai atomerőműből.

Forrás: MTI2022. 09. 12. 19:17
null
Harkiv, 2022. július 31. Ipari létesítmény épületének romjai Harkivban 2022. július 31-én, miután az éjjel orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” mindaddig folytatódik, amíg minden célját el nem éri – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

A különleges katonai művelet folytatódik, és mindaddig folytatódni fog, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem éri

– mondta. Peszkov közölte, hogy Putyin főparancsnoki minőségében természetesen kap jelentéseket a „különleges hadművelet” minden fejleményéről. A szóvivő így válaszolt arra a kérdésre, hogy miként reagált az elnök a Harkiv megyei Balaklija és az Izjum körzetéből történt – a katonai szóvivő által „átcsoportosításnak” minősített – orosz visszavonulásra.

Azzal kapcsolatban, hogy indulhatnak-e tárgyalások Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ahogyan azt Recep Tayyip Erdogan török elnök szorgalmazza, Peszkov azt mondta, hogy nem látja perspektíváját az egyezkedésnek, amelynek továbbra sincsenek meg az előfeltételei.

Kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország kivonja katonáit a zaporizzsjai atomerőműből. Azt hangoztatta, hogy szerinte a kulcsfeladat most a létesítmény ukrán ágyúzásának leállíttatása.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy kemerovói tanácskozáson azt állította, hogy az ukrán tüzérség az Egyesült Államok által rendelkezésre bocsátott céladatok alapján lövi az atomerőművet. Ez szerinte a csernobilinál és a fukusimainál is nagyobb nukleáris katasztrófát okozhat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfői Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Oroszország jelenlegi tárgyalási pozíciója Ukrajnával kapcsolatban csak egy „gyermeki bemelegítés”, amit majd a „kijevi rezsim teljes kapitulációjának” követelése fog követni, Moszkva feltételei szerint. Medvegyev Zelenszkij elnöknek arra a kijelentésére válaszolt, hogy nem hajlandó párbeszédet folytatni azokkal, akik ultimátumokat adnak neki.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz légierő, valamint a tüzérségi és rakétacsapatok precíziós csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erők egységeire és tartalékaira. 

Mint mondta, a Kraken ukrán „nacionalista” alakulat, a 113. területvédelmi dandár és a 93. gépesített dandár Kupjanszk és Izjum térségében mintegy 250 katonát és több mint húsz haditechnikai eszközt veszített.

A tábornok szerint Mikolajiv–Krivij Rih irányában a 63. gépesített és a 46. légi mozgékonysági dandár egységeit nagy pontosságú levegő-föld rakétacsapások érték. A Herszon megyei Kosztromka és Bilohirka települések közelében megsemmisült az ukrán fegyveres erők 45 ezer tonna lőszert tartalmazó raktára. A Rosszija 1 csatornán elhangzott katonai szakértői magyarázat szerint ez tizenöt vasúti szerelvény rakományának felel meg.

Konasenkov szerint az ukrán veszteségek ebben a déli operatív irányban az elmúlt 24 órában meghaladták a háromszáz halottat. A sebesültek száma mintegy ezer fő volt. Az orosz légierő a Cserkaszi megyei Rohi községnél nagy pontosságú csapást mért az ukrán műveleti tartalék egy gépesített lövészdandárjára, több mint harminc katonát megölve, valamint tíznél több haditechnikai eszközt és járművet megsemmisítve. A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok négy vezetési pontot – a donyecki régióban Szlovjanszknál, Artemivszknél és Konsztantinivkánál, valamint a Zaporizzsja megyei Olhovszkéban – 36 tüzérségi egységet, 125 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt támadtak. Ennek folyamán leromboltak egy elektronikai hadviselési állomást a Zaporizzsjai megyei Zaliznicsne közelében, valamint egy sorozatvetők javítására szolgáló műhelyt a donyecki régióban található Kramatorszkban. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán öt drónt, valamint nyolc HIMARS- és Vilha-lövedéket lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 293 repülőgépet, 153 helikoptert, 1938 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4891 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 831 rakéta-sorozatvetőt, 3379 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5499 katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más források nem erősítették meg.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetésének helyettes vezetője közölte, hogy az ukrán tüzérség ismét lőtte az antonivkai Dnyeper-hidat. Hozzátette, hogy az átkelőt már két hónapja lezárták a forgalom elől. Herszon városban hétfőn legkevesebb tíz légvédelmi rakétát lőttek ki.

A nap folyamán több szakadár vagy orosz ellenőrzés alatt álló településről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. Alekszej Kulezmin donyecki polgármester hétfőn közölte, hogy a városban eddig 63 ember – köztük két gyerek – szenvedett sérüléseket ukrán tüzérségi eszközökkel szétszórt Lepesztok (Szirom) taposóaknáktól.

Az oroszországi Kurszk megye kormányzója arról tett bejelentést, hogy ukrán oldalról hétfőn ismét lőtték Tyotkino falut, Belgorod megye kormányzója pedig azt mondta, hogy a logacsovkai határátkelőhelyet érték találatok.

Borítókép: Ipari létesítmény épületének romjai Harkivban 2022. július 31-én, miután az éjjel orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.