Lapozó: Franciaországban a kisgyermekek negyven százaléka bevándorló hátterű

A spanyol kormány nem támogatja Ukrajnát több fegyverszállítmánnyal · Irodalmi díjat alapított a párizsi nagymecset · A gázömlés akkora légköri szennyezést okoz, mint Svédország egész évben · Franciaországban a 0–4 éves kisgyermekek negyven százaléka bevándorló hátterű.

Magyar Nemzet
2022. 09. 30. 19:00
null
Párizs, 2021. február 20. Tüntetõk tiltakoznak a Génération Identitaire nevû francia jobboldali szervezet feloszlatását célzó kormányzati szándék miatt Párizsban 2021. február 20-án. A szervezet feloszlatását Gérald Darmanin belügyiminiszter kezdeményezte az illegális bevándorlást ellenzõ szervezet tagjainak a spanyol és az olasz határnál végrehajtott figyelemfelkeltõ akciói miatt. A túlnyomórészt fiatalokból álló szervezet évek óta küzd az iszlám térnyerése ellen. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány nem támogatja Ukrajnát több fegyverszállítmánnyal

A spanyol kormány végül engedett szélsőbaloldali koalíciós partnerük, az Unidas Podemos nyomásának, és úgy döntött: nem támogatja az ukrajnai fegyverszállítmányok beépítését a költségvetésbe. Emellett – egyelőre – nemmel voksoltak a legutóbbi NATO-csúcson vállalt kötelezettségek teljesítésére is, így a honvédelmi minisztérium költségvetését nem emelik fel annak érdekében, hogy a védelmi kiadások elérjék a GDP két százalékát. A többi, a szövetséggel való együttműködésről és az orosz–ukrán háború elítéléséről szóló pontra ugyanakkor igennel szavaztak. 

A kongresszus így jóváhagyta azt az indítványt, amely Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójának visszautasításán túl sürgeti a kormányt, hogy szólaljon fel az alsóház előtt, és magyarázza el Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi döntéseinek várható következményeit. Emellett elfogadták a rotai katonai bázis használatának bővítését lehetővé tevő szerződés módosításának aláírását az Egyesült Államokkal. 

Forrás: vozpopuli.com

 

Irodalmi díjat alapított a párizsi nagymecset

A francia főváros V. kerületében található párizsi nagymecset rektora, Chems-Eddine Hafiz szerdán közleményben jelentette be, hogy a mecset a nevét viselő irodalmi díjat alapított. A díj létrehozóinak célja, hogy évről évre elismerésben részesítsék azokat a szerzőket és irodalmi alkotásokat – regényeket és esszéket –, amelyek Franciaországban az iszlám civilizációt népszerűsítik. A legjobb műnek járó díj odaítéléséről egy tizenkét tagú zsűri dönt majd. 

Az ítészek között helyet kapott például a szenegáli születésű filozófus, író és a Columbia Egyetem professzora, Souleymane Bachir Diagne, a francia Aïcha Mokdahi, egy meg nem nevezett alapítvány kuratóriumának az elnöke, a vallási témájú könyvek francia szerzője, Jean Moutappa és az ugyancsak francia újságíró, Jean-Pierre Elkabbach. A zsűriben, az alkotások értékelésében részt vesznek még könyvkiadók, történészek és a francia akadémia tagjai. A párizsi nagymecset irodalmi díját első alkalommal decemberben 8-án adják át a névadó intézmény épületében. 

Forrás: twitter.com, grandemosqueedeparis.fr

 

A gázömlés akkora légköri szennyezést okoz, mint Svédország egész évben

Az Északi Áramlat gázszivárgása súlyos következményekkel járhat az éghajlatra nézve, derül ki a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség számításaiból. A vezetékekből a légkörbe jutó metángáz mennyiségét körülbelül 778 millió köbméterre becsülik. Ez a mennyiség Svédország egész éves kibocsátásával mérhető össze. 

A környezetvédelmi ügynökség számításai azt mutatják, hogy a szivárgás húsz év távlatában negyvenmillió tonna szén-dioxidnak felel meg, mondta el Mats Björsell, a hivatal környezetvédelmi közgazdásza. Összehasonlításképpen az ország összesített kibocsátása 48 millió tonna. A metán erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, de gyorsabban bomlik le a légkörben. „Százéves horizonton a metán 28-szor nagyobb felmelegedést okoz, mint a szén-dioxid, míg húszéves távlatban 84-szer erősebb” – mondta el Björsell. 

Forrás: SVT

 

Franciaországban a kisgyermekek negyven százaléka bevándorló hátterű

Pierre Lellouche, Köztársaságiak párti politikus emlékeztetett a francia nemzeti statisztikai hivatal, az Insee 2022 júliusában kiadott jelentésére, mely szerint Franciaországban a 0–4 év közötti kisgyermekek negyven százaléka bevándorló vagy bevándorló hátterű. Lellouche rámutatott, hogy Franciaország társadalma, azon belül iskoláskorú népessége gyökeres változáson megy keresztül. A franciaországi bevándorlók túlnyomó többsége Afrikából, a Magreb-térségből és Fekete-Afrikából érkezik. 

Ezzel egy időben az Ifop közvélemény-kutató cég szerdán publikálta annak az új felmérésének az eredményeit, amelyet az Elle magazin számára készített a franciaországi gyermekvállalási kedvről. Az országos, reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a szülőkorban lévő francia nők egyharmada nem akar gyermeket vállalni. 

Az Ifop a 18–49 év közötti, gyermektelen, egészséges nőket definiálta szülőkorú nőként. A gyermekvállalást elutasító válaszadók ötven százaléka azzal magyarázta álláspontját, hogy a gyermek nem elengedhetetlen a nők kiteljesedéshez és boldogságához, 48 százaléka pedig bevallotta, hogy nincs kedve vállalni a szülővé válással járó felelősséget. 

Az ökológiai válságot és a klímaváltozást 39 százalékuk hozza fel indoknak, a politikai, társadalmi kihívások és nehézségek pedig 37 százalékukat tántorítják el. A túlnépesedés veszélye 35 százalékukat riasztja el a gyermekvállalástól. A francia zöldekkel szimpatizáló nők 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesebben él gyermek és korlátozások nélkül. 

A jobbközép Köztársaságiak, illetve a markánsan jobboldali-konzervatív Visszahódítás párt és a Nemzeti Tömörülés támogatóinak többsége a gyermekvállalás mellett teszi le a voksát. A megkérdezettek társadalmi-szakmai besorolása jelentős különbségekre világított rá. Míg a vezető beosztásban lévő nők 36 százaléka él szívesebben gyermekek nélkül, a munkásosztályba tartozó nők túlnyomó többsége anyává szeretne válni. A felmérésből kiderült az is, hogy a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő nőknek több mint a fele úgy nyilatkozott, hogy időnként megbánja döntését. 

Forrás: lefigaro.fr , twitter.com


Borítókép: Tüntetők tiltakoznak a Génération Identitaire nevű francia jobboldali, az illegális bevándorlást ellenző szervezet feloszlatását célzó kormányzati szándék miatt Párizsban 2021. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.