Lapozó: Svédország téli áramszünetekre készül

Finnország lezárta az orosz határt · Mérséklődött az infláció Spanyolországban · Párizs hajlandó tárgyalni a Midcat gázvezeték megépítéséről Spanyolországgal · A svéd áramszolgáltatók megkezdték a felkészülést az esetleges téli áramszünetekre.

Magyar Nemzet
2022. 09. 30. 13:15
Nosovice, 2022. július 20. Nagyfeszültségû távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél 2022. július 19-én alkonyatkor. Csehországban az infláció 12 hónapja folyamatosan gyorsul. A cseh gazdaságban 1993 decembere óta nem tapasztalt mértékû drágulás továbbra is az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak emelkedésén érhetõ tetten a leginkább. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország lezárta az orosz határt

Péntektől nem léphetnek be orosz turisták Finnországba, és nem utazhatnak tovább más schengeni országba sem, jelentette be az ország kormánya. A finnek a határzár mellett több százezer, orosz állampolgároknak kiállított vízumot is érvénytelenítenek.

„A balti-tengeri gázvezetékeknél történt robbanások és az ukrajnai úgynevezett „népszavazások” felgyorsították a kormány döntését” – mondta el Pekka Haavisto külügyminiszter a sajtótájékoztatón. A tárcavezető kijelentette, humanitárius vagy mededékkérelmi okokból be lehet majd utazni, azaz a rendelkezés nem teljes határzárat jelent. Azok, akik családjukhoz, dolgozni vagy orvosi ellátás céljából érkeznek Finnországba, humanitárius vízumot kaphatnak, amelynek bevezetését még vizsgálja a tárca. A határozat péntekre virradóra lép hatályba.

Forrás: Yle

Mérséklődött az infláció Spanyolországban

A spanyolországi országos statisztikai intézet előzetes becslései szerint a fogyasztói árindex kilenc százalékra csökkent az első őszi hónapban, ami 1,5 ponttal alacsonyabb az augusztusinál. A spanyol infláció ezzel három egymást követő hónap után ismét tíz százalék alá esett vissza. Tájékoztatásuk szerint a javulás annak köszönhető, hogy az augusztusi drámai villamosenergia-árak után ezúttal erőteljes csökkenést regisztráltak a piacon.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia és a friss élelmiszerek árát, 6,2 százalékra esett vissza szeptemberben, amely az első csökkenés 14 hónap emelkedés után. Az intézet statisztikája szerint a fogyasztói árindex 2021 júliusa óta a legnagyobb mértékű havi szintű visszaesést mutatja. Teresa Ribera energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány által nyáron bevezetett ibériai kivétel nevű intézkedés is hozzájárult az adatok javulásához. 

Az ennek részeként bevezetett átlag 50 eurós gázárplafonnal ugyanis a spanyol fogyasztók már több mint 2,5 milliárd eurót takaríthattak meg, a havi villanyszámlájuk pedig átlagosan 17 euróval csökkent.

Forrás: rtve.es

Párizs hajlandó tárgyalni a Midcat gázvezeték megépítéséről Spanyolországgal

A franciák habár beleegyeztek a Franciaországot is érintő gázvezeték építésének tárgyalásába, ugyanakkor hozzátették, hogy ha bele is mennek az építkezésbe, azt semmiképpen sem lehet rövid távon megvalósítani, biztonságos kiépítése ugyanis hosszú éveket vesz igénybe. 

Emmanuel Macron francia elnök a hónap elején blokkolta a spanyolok és a németek által szorgalmazott projektet. Olaf Scholz és Pedro Sánchez szerint a Katalóniából induló és a Pireneusokon át Franciaországba érkező vezetékkel megoldható lenne az orosz gázválság. Párizs szerdán jelentette be, hogy hajlandó megvitatni a Midcat-projektet Madriddal, és biztosította a spanyol kormányt arról, hogy sosem szakította meg a párbeszédet az építkezéssel kapcsolatban, ugyanakkor a terv semmiképpen sem szolgálja a jelenlegi energiaválság megoldását. 

Macron szerint a már létező spanyol–francia összeköttetések kapacitását sem használják ki maximálisan, tehát a Midcat ebből a szempontból is túlságosan költséges, ráadásul egyelőre felesleges. A francia kormány szerint a Midcat-összeköttetés jelentőségét műszaki szempontból kell megvizsgálni és ki kell deríteni, hogy megfelelhet-e a jövőbeli igényeknek.

Forrás: rtve.es

Svédország téli áramszünetekre készül

Megnövekedett az áramellátási zavarok valószínűsége Svédországban, erre figyelmeztetett az áramhálózatot működtető állami cég stratégiai műveleti igazgatója. Erik Ek elmondta, elsősorban a nyári karbantartás alatt megsérült Ringhals 4 atomerőmű január végéig kieső kapacitása miatt megnégyszereződött az ország áramimport igénye. Előfordulhat, hogy nem lesz elég rendelkezésre álló áram, és akkor elsősorban a déli országrészben részlegesen le kell kapcsolni a szolgáltatást. 

Ek úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a lakossági fogyasztókat érinti majd az áramszolgáltatás szüneteltetése, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, milyen gyakran és milyen hosszú időre maradnak villany nélkül az emberek. 

A Sveriges Radio tudósítása szerint az áramszolgáltató cégek, közhivatalok és önkormányzatok megkezdték a felkészülést az esetleges áramszünetekre. Az áramszolgáltatók –melyek végső soron felelősek a szolgáltatás korlátozásáért – egyike, az EON azt közölte, hogy kibővítették a biztonsági intézkedéseket és folyamatosan figyelik az áramigényt, valamint a rendelkezésre álló termelést, amiből számításokat végeznek, hogy pontosan meg tudják jósolni, mikor kerülhet sor olyan helyzetre, amikor nem tudják fedezni a lakosság áramigényét. 

A megyei és városi kormányhivatalok elkezdték összeállítani a listát, hogy milyen sorrendben kell biztosítani az áramellátást. A lista élén kórházak, idősotthonok és az ivóvízellátást biztosító művek szerepelnek, ezek áramellátását minden körülmények között biztosítani kell.

Forrás: Sverige Radio

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.