Önként vonultak börtönbe a belga bírák

A kísérlettől azt várják, hogy segít felelősebb döntést hozni az ítéleteknél.

Forrás: V4NA2022. 09. 19. 6:33
null
JUSTICE HAREN PRISON CONSTRUCTION SITE Fotó: BENOIT DOPPAGNE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös kísérlettel rukkolt elő a belga kormány, amelynek keretében bebörtönöztek 55 bírót és ügyészt. Az intézkedést Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter jelentette be egy közleményben, kiemelve, hogy az akcióban résztvevő igazságügyi dolgozók mindegyike önként jelentkezett. 

Az igazságügyi miniszter azt várja a kísérlettől, hogy segít az igazságszolgáltatásban meghozott ítéleteknél, ha a döntéshozók a saját bőrükön tapasztalják meg az életet a börtönben.

 Így viszont a résztvevő bírók ezentúl olyan szempontokat is figyelembe vehetnek, amelyeknek valójában semmi közük az egyes vádlottak által elkövetett bűncselekményekhez.

A vállalkozó szellemű bírák szombaton reggel 9 órakor vonultak be az egyik fogházba, amely nemrég épült a Brüsszelhez tartozó Haren nevű településen. Az 1190 fogoly befogadására alkalmas új büntetés-végrehajtási intézet hivatalosan csak szeptember 30-án nyílik meg. A bírák egy hétvégét töltöttek a rácsok mögött, szombat reggeltől vasárnap délután 16 óráig voltak bezárva, és a rabokkal nagyjából azonos bánásmódban részesültek. 

A rácsok mögött követniük kellett a börtön személyzetének utasításait, a szabálynak megfelelően nem használhattak mobiltelefont, de látogatókat fogadhattak, akárcsak az igazi foglyok. 

Ezenkívül dolgozniuk is kellett, a konyhán és a mosodában kaptak feladatot. Kérdés persze, hogy az őrök és a cellatársak a valóságban is ugyanolyan kesztyűs kézzel bánnak-e egymással, mint a kísérletben…

Rudy Van de Voorde, a belgiumi büntetés-végrehajtási intézetek főigazgatója úgy véli, hogy a szóban forgó kísérlet lehetőséget ad a bíróknak, hogy személyesen megtapasztalják, mit jelent a szabadságmegvonás. Vincent Van Quickenborne egyetértve ezzel kiemelte, hogy a bírák nyilván tisztában vannak vele, hogy hogyan zajlanak a dolgok egy börtönben, de ezzel a kísérlettel személyesen is megtapasztalhatják, amitől azt várja a belga vezetés, hogy a lehető legreálisabb képet adja a büntetésről. A politikus úgy véli, hogy a kísérlet kétségtelenül segíteni fogja a bírákat annak megítélésében, hogy a börtönbüntetés a legjobb megoldás-e egyes esetekben.

A hareni intézet három település, Forest, Saint-Gilles és Berkendael büntetőintézetét váltja majd ki, ami valójában egy kisebb börtönfalu, hiszen több épületből áll. Egyenként mintegy 30 férőhelyes külön lakóegységekből áll, ami lehetővé teszi a fogvatartottak elkülönítését profil, nem és életkor szerint.

 

Borítókép:  a Brüsszelhez tartozó Haren nevű település börtöne (Fotó: Benoit Doppagne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.