Phenjan: „Sosem mondunk le nukleáris fegyvereinkről”

Észak-Koreában olyan törvényt fogadtak el, amely „automatikus” nukleáris támadást ír elő, ha az ország vezetését megtámadják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 09. 8:30
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2022. június 28. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a párt phenjani vezetõségi ülésén 2022. június 27-én. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, országa sosem mond le a nukleáris fegyverekről és rakétákról, mert szüksége van rájuk az Egyesült Államok fenyegetéseinek ellensúlyozására – jelentette pénteken az észak-koreai média. Kim Dzsong Un csütörtöki parlamenti beszédét idézték, ami után a képviselők elfogadták az atomfegyverek használatát szabályozó törvényt, amelyet a vezető állama nukleáris helyzetének megerősítését célzó lépésnek nevezett. Egyértelművé tette, hogy erről nem alkuszik.

 

A törvény azt írja elő, hogy az észak-koreai hadsereg „automatikusan” indítson nukleáris támadást, ha az ország vezetését megtámadják.

 

Kim Dzsong Un Dél-Koreát azért bírálta, mert hagyományos csapásmérő eszközeinek növelését tervezi, valamint újra nagyszabású hadgyakorlatokra készül az Egyesült Államokkal, amelyeket veszélyes, feszültséget növelő katonai akciónak nevezett.

 

Az Egyesült Államok nemcsak nukleáris fegyvereinket akarja megszüntetni, hanem megadásra akar kényszeríteni, az atomfegyverek feladásával meg akarja gyengíteni az önvédelemhez való jogunkat, hogy bármikor meg tudják buktatni a kormányunkat

 

– idézte a hivatalos észak-koreai hírügynökség a beszédet.

„Szankcionálhatnak bennünket száz, ezer napig, tíz vagy száz évig, sose adjuk fel az önvédelemhez való jogunkat csak azért, hogy egy időre enyhíthessük a nehézségeket, amelyeket ma tapasztalunk” – hangsúlyozta Kim Dzsong Un. Az észak-koreai vezető beszédét megelőző napon Dél-Korea ismét közeledni próbált, megbeszélést javasolt az 1950-53-as koreai háborúban elválasztott, idős családtagok találkozásainak 2018-ban megszakadt lehetőségéről. Észak-Korea 2019-től kezdve felgyorsította rövid hatótávolságú nukleáris rakétái fejlesztését, amelyeket Dél-Koreára irányíthat.

Borítókép: Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.