Robbanás történt egy kabuli mecsetnél, többen meghaltak

Robbanást jelentettek pénteken egy Kabul diplomatanegyedében található mecset környékéről, a rendőrség szerint heten életüket vesztették, és több mint negyven ember megsebesült.

Forrás: MTI2022. 09. 23. 18:24
null
Kandahár, 2021. október 15. Helyreállítást végez egy férfi egy kandahári mecsetben 2021. október 15-én, miután ismeretlen tettesek pokolgépeket robbantottak a síita templomban a pénteki ima idején. Legalább 32 ember életét vesztette, 53 pedig megsebesült. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdul Nafi Takor belügyi szóvivő szerint a robbanás a város központjában található mecset melletti főútnál történt.

Halil Zadrán, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, a robbanás nem sokkal a pénteki ima után történt, amikor a hívők el akarták hagyni a mecsetet, és az áldozatok mind civilek voltak. A szóvivő később megerősítette, hogy a merényletben heten vesztették életüket, köztük gyerekek, és 41 ember sebesült meg.

Helyszíni beszámolók szerint a környéken sűrű fekete füst terjengett, nem sokkal a robbanás után pedig lövéseket is hallottak a főváros diplomatanegyedéből.

Egyelőre nem világos, melyik csoport állhatott a merénylet hátterében.

Az utóbbi hónapokban Afganisztán több tartományát – ideértve a fővárosi régiót – is halálos áldozatokkal járó terrortámadások érték, a célpontok között mecsetek is voltak. Elkövetőként számos esetben a tálibokkal rivalizáló Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Raffaella Iodice, az Európai Unió afganisztáni küldöttségének helyettes vezetője a Twitter-üzenetében megdöbbentőnek nevezte a kabuli robbantást, és hozzáfűzte, hogy értesültek annak áldozatairól is. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.

A mecsetben két éve, nem sokkal a tálib hatalomátvétel előtt már történt robbantás, amelyben ketten meghaltak.

Borítókép: Helyreállítást végez egy férfi egy kandahári mecsetben 2021. október 15-én, miután ismeretlen tettesek pokolgépeket robbantottak a síita templomban a pénteki ima idején. Legalább 32 ember életét vesztette, 53 pedig megsebesült (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.