időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Saját műsorral tért vissza Járai Judit

Forrás: Médiaklikk
2022.09.27. 15:45 2022.09.27. 16:04
Saját műsorral tért vissza Járai Judit

A nemzetközi sajtót tematizáló eseményeket minden vasárnap Járai Judit külpolitikai újságíró, az MTVA volt amerikai tudósítója járja körül adásról adásra szakértő vendégekkel – írja a Médiaklikk.

Vasárnaponként hangsúlyos szerepet kap a Kossuth rádió műsorkínálatában a külpolitika. 

Augusztusban útjára indult az Új világ című műsor, amelynek házigazdája Járai Judit külpolitikai újságíró, aki csaknem 35 éve áll a közmédia szolgálatában. 

Kezdetben az MTV külpolitikai főszerkesztőségének munkatársaként tevékenykedett, és a többi között olyan műsorok tették ismertté a nevét, mint például a Panoráma. Hat éven keresztül a Magyar Rádió washingtoni tudósítójaként hasznosíthatta külpolitikai ismereteit, így első kézből ismerhettük meg általa az amerikai bel- és külpolitikai híreket. 

A korábbi években a Harminc perc alatt a föld körül nemzetközi magazin és a Világóra szerkesztő-műsorvezetőjeként volt hallható a Kossuth rádióban.

Az Új világ adásaiban olyan híreket, eseményeket és azok háttereit ismerhetik meg a hallgatók, amelyek bár fontosak, esetenként mégis rejtve maradnak a sajtóban.

„A Kossuth rádióban régi hagyománya van a külpolitikai műsoroknak, amelyekből kétfélét ismerünk: a színes híreket bemutató, szórakoztató magazinműsorokat, vagy a szakembereket megszólaltató, kötött, mély hangvételű riportműsorokat.”  

Az Új világ adásaiban mindkét típus helyet kap, de a legfontosabb, hogy mindig magyar szemmel nézzük a körülöttünk lévő nagyvilágot, amire okvetlenül oda kell, hogy figyeljünk, mivel komoly átalakuláson megy át

– fogalmazott a Kossuth rádió műsorában Járai Judit, az új műsornak felelős szerkesztője, műsorvezetője.

A műsor reflektál nemzetközi viszonyok globális átrendeződésére, amely Magyarországra is hatással van: olyan, 1989 óta egyedüli szuperhatalmak látszanak gyengülni, mint az Egyesült Államok és olyan, újonnan felemelkedő hatalmak igényelnek maguknak nagyobb szerepet, mint a BRICS-csoporthoz tartozó országok – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika –, miközben Európa befolyását és tekintélyét veszíti.

A külpolitikai szakértő azt ígéri, a műsorban minden olyan kérdésre választ adnak majd, ami elgondolkodtatja az embereket. Az első adásokból például kiderül, miért nem kezelik az ukrán sebesülteket a svájci kórházak vagy hogyan lett az egyes  és a kettes számú szülőből ismét anya és apa Ausztráliában.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Járai Judit (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.