Tokió tiltakozott Moszkvánál a japán konzul őrizetbe vétele miatt

Bekérette a japán külügyminisztérium kedden Oroszország tokiói nagykövetét, Mihail Galuzint, s tiltakozását fejezte ki, amiért az orosz hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vették Motoki Tacunori vlagyivosztoki japán konzult.

Forrás: MTI2022. 09. 27. 7:18
Juriko Koike; Takeda Cunekazu; Muto Tosiro; Macuno Hirokazu
Tokió, 2016. augusztus 24. Juriko Koike, a 2020-as nyári olimpiát rendezõ Tokió kormányzója, valamint Takeda Cunekazu, a Japán Olimpia Bizottság elnöke, Muto Tosiro, a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervezõ Bizottságának vezérigazgatója és Macuno Hirokazu oktatásért, kultúráért, sportért és tudományért felelõs miniszter (b-j) az olimpiai zászlóval, miután megérkeztek Rio de Janeiróból a Haneda repülõtérre 2016. augusztus 24-én. (MTI/EPA/Ota Kijosi) Fotó: Ota Kijosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatóján Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára megalapozatlannak nevezte az orosz gyanút, s leszögezte, hogy Tokió bocsánatkérést vár az ügyben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kihallgatás során az orosz tisztségviselők „félelmet keltő módon” viselkedtek, s hozzátette, hogy ez a bánásmód egyebek között sérti a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt is.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy szeptember 22-én kémkedés közben őrizetbe vette a konzult, majd az orosz külügyminisztérium 48 órán belüli távozásra szólította fel Motokit.

A konzult a tájékoztatás szerint tetten érték, miközben éppen megpróbált pénzért információt szerezni az Oroszország és egy hivatalosan meg nem nevezett ázsiai-csendes-óceáni ország közötti együttműködésről. Emellett az FSZB szerint a japánnak szándékában állt adatokat szerezni a Moszkva elleni nyugati szankcióknak a régió gazdasági helyzetre gyakorolt hatásáról is.

Motoki – aki várhatóan szerdán tér haza Japánba – az FSZB által megosztott videó tanúsága szerint elismerte bűnösségét.

Borítókép: Macuno Hirokazu (Fotó: MTI/EPA/Ota Kijosi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.