A britek kétharmada spórolós ünnepeket tervez

Egy friss felmérés szerint a megélhetési költségek növekedése miatt a britek több mint kétharmada azt tervezi, hogy visszafogja majd karácsonyi kiadásait, nemcsak az ajándékokon, de az élelmiszeren is spórolni fognak – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 10. 31. 14:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megemelkedett rezsiköltségek és élelmiszerárak miatt a britek nagy része úgy döntött, hogy idén kevesebbet költenek majd az ünnepekre, derül ki az Accenture felméréséből. A kutatás rámutat, hogy a felnőttek több mint kétharmada, majdnem háromnegyede nem tervez nagy ünneplést.

A megkérdezettek 49 százaléka az ajándékok, 46 százaléka az éttermi étkezések, 35 százaléka pedig mind a társasági élet, mind az otthoni étel- és italfogyasztás terén vissza kívánja fogni költségeit.

Azok közül, akik idén karácsonykor spórolni szeretnének, 45 százalék úgy nyilatkozott, hogy az olcsóbb szupermarketekben fogja beszerezni az élelmiszert.

„Az a tény, hogy a vásárlók idén kevesebbet terveznek ajándékokra költeni, jól tükrözi, hogy mennyire rossz a hangulat az idei karácsony előtt” – mondta Kelly Askew, az Accenture kiskereskedelmi stratégiáért és tanácsadásért felelős vezetője – írja a Reuters.

Az élelmiszer-infláció a múlt hónapban 14,5 százalékos rekordot ért el az Egyesült Királyságban, miközben a bérinfláció mindössze 4,7 százalékos, ami azt jelenti, hogy a bevásárlókosarak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a háztartások költségvetéséből, így nem csoda, ha a karácsonyi menüt is próbálják minél kedvezőbb áron kialakítani a britek.

Az Asda szupermarketcsoport azt közölte, hogy felmérése szerint a brit családok szeptemberben 141 fonttal voltak kénytelenek többet költeni az előző év azonos időszakához képest, főként a megugró közüzemi számlák miatt, miután a gáz ára 95,7 százalékkal, az áramé pedig 54 százalékkal emelkedett – írja a V4NA hírügynökség.

A Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedője a hónap elején azt nyilatkozta, hogy a britek továbbra is szeretnék megünnepelni a karácsonyt, de igyekeznek azt megfizethetőbb módon megtenni.

Míg a családok spórolással készülnek az ünnepi időszakra, addig van olyan üzlet, ami segítséggel.

Egy belfasti indiai étterem már most bejelentette, hogy karácsonykor akár 150 főt is vendégül lát egy vacsorára, olyanokat, akik megélhetési nehézségekkel küzdenek.

Az étterem tulajdonosa, Luthfur Ahmed a Belfast Live-nak elmondta, hogy az ünnepi időszakban mindig igyekeznek segíteni a rászorulókon, most karácsonyi vacsorával készülnek.

Borítókép: Karácsonyi vásárlók a londoni Oxford Streeten 2019. december 23-án (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.