időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A tigréi lázadók nyitottak a béketárgyalások megkezdésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 18:14 2022.10.06. 19:12
A tigréi lázadók nyitottak a béketárgyalások megkezdésére

Az észak-etiópiai Tigré tartomány lázadói elfogadták az addisz-abebai kormánynak a béketárgyalások hétvégi megkezdésére vonatkozó javaslatát – áll Debrecion Gebremikael, a Tigré tartományt ténylegesen irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elnökének közleményében.

Az etióp kormány korábban jelezte: hajlandó részt venni az Afrikai Unió (AU) égisze alatt megrendezendő béketárgyalásokon, amelyek vasárnap kezdődnek Dél-Afrikában.

A felkelők szerda esti közleménye növeli az előrelépés esélyét a mostani erőszakhullám megfékezésére.

Augusztus óta ismét fegyveres konfliktus zajlik az etióp központi kormány és a TPLF lázadói között. A TPLF nagyobb autonómiát követel a tigréi etnikai közösség számára az ország északnyugati részében.

Emberi jogi szervezetek mindkét fél által elkövetett súlyos háborús bűncselekményekről és etnikai tisztogatásokról számoltak be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5,2 millió főre teszi a humanitárius segítségnyújtásra szoruló emberek számát a hétmillió lakosú régióban.

A tigréi lázadók már szeptember közepén jelezték: készek a béketárgyalások megkezdésére, de azóta is súlyos harcok folynak a térségben.

 

Borítókép: Harcok Mekelle városban az Etiópiában dúló tigréi háborúban 2020-ban (Fotó: Wikimedia Commons)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.