A tigréi lázadók nyitottak a béketárgyalások megkezdésére

Korábban is jelezték, hogy tárgyalnának, de az erőszak folytatódott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 18:14
Aftermath of Mekele airstrike
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-etiópiai Tigré tartomány lázadói elfogadták az addisz-abebai kormánynak a béketárgyalások hétvégi megkezdésére vonatkozó javaslatát – áll Debrecion Gebremikael, a Tigré tartományt ténylegesen irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elnökének közleményében.

Az etióp kormány korábban jelezte: hajlandó részt venni az Afrikai Unió (AU) égisze alatt megrendezendő béketárgyalásokon, amelyek vasárnap kezdődnek Dél-Afrikában.

A felkelők szerda esti közleménye növeli az előrelépés esélyét a mostani erőszakhullám megfékezésére.

Augusztus óta ismét fegyveres konfliktus zajlik az etióp központi kormány és a TPLF lázadói között. A TPLF nagyobb autonómiát követel a tigréi etnikai közösség számára az ország északnyugati részében.

Emberi jogi szervezetek mindkét fél által elkövetett súlyos háborús bűncselekményekről és etnikai tisztogatásokról számoltak be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5,2 millió főre teszi a humanitárius segítségnyújtásra szoruló emberek számát a hétmillió lakosú régióban.

A tigréi lázadók már szeptember közepén jelezték: készek a béketárgyalások megkezdésére, de azóta is súlyos harcok folynak a térségben.

 

Borítókép: Harcok Mekelle városban az Etiópiában dúló tigréi háborúban 2020-ban (Fotó: Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.