időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az as-Sabáb több fegyveresével végzett a szomáliai hadsereg

Forrás: MTI
2022.10.07. 16:58
Az as-Sabáb több fegyveresével végzett a szomáliai hadsereg

Az as-Sabáb terroristaszervezet 19 fegyveresével végzett pénteken a szomáliai hadsereg, miután a terroristák rajtaütést kíséreltek meg egy katonai bázison – jelentette a szomáliai belbiztonsági minisztérium. Egy szóvivő elmondta, hogy az as-Sabáb egy, a fővárostól, Mogadishutól mintegy harminc kilométerre északra található város, Balad mellett lévő támaszpont ellen kísérelt meg támadást. Hozzátette, hogy a szökésben lévő terroristákat keresik.

A hadsereg a nemzetközi erőkkel közös műveletben hétfőn végzett a szervezet egyik vezetőjével, az as-Sabáb egyik legfontosabb tagjaként számon tartott Abdullahi Nadirral. Ugyancsak hétfőn viszont a szervezet két öngyilkos merényletet hajtott végre az ország középső részén fekvő Hiiran tartományban, mintegy 12-en meghaltak, és sokan megsebesültek.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző as-Sabáb ellen, amelynek több ezer harcosa van. A csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát, célja pedig az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

Borítókép: Szomáliai fegyveres erők gyülekeznek egy lerombolt hotel előtt Mogadishuban (Forrás: AP hírügynökség)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.