Az as-Sabáb több fegyveresével végzett a szomáliai hadsereg

A terrorszervezet egy Mogadishutól mintegy harminc kilométerre található támaszpont ellen kísérelt meg támadást.

Forrás: MTI2022. 10. 07. 16:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az as-Sabáb terroristaszervezet 19 fegyveresével végzett pénteken a szomáliai hadsereg, miután a terroristák rajtaütést kíséreltek meg egy katonai bázison – jelentette a szomáliai belbiztonsági minisztérium. Egy szóvivő elmondta, hogy az as-Sabáb egy, a fővárostól, Mogadishutól mintegy harminc kilométerre északra található város, Balad mellett lévő támaszpont ellen kísérelt meg támadást. Hozzátette, hogy a szökésben lévő terroristákat keresik.

A hadsereg a nemzetközi erőkkel közös műveletben hétfőn végzett a szervezet egyik vezetőjével, az as-Sabáb egyik legfontosabb tagjaként számon tartott Abdullahi Nadirral. Ugyancsak hétfőn viszont a szervezet két öngyilkos merényletet hajtott végre az ország középső részén fekvő Hiiran tartományban, mintegy 12-en meghaltak, és sokan megsebesültek.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző as-Sabáb ellen, amelynek több ezer harcosa van. A csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát, célja pedig az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

Borítókép: Szomáliai fegyveres erők gyülekeznek egy lerombolt hotel előtt Mogadishuban (Forrás: AP hírügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.