Blinken: Moszkva nem akar komoly tárgyalásokat

Az amerikai külügyminiszter szerint Moszkva az ellenkező irányba halad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 8:50
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-nagykövetek tanácskozásán a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. Blinken az elõzõ napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyvereket és felszerelést adományoz Ukrajnának 675 millió dollár értékben a védelmi minisztérium készletébõl. A tárcavezetõ kilátásba helyezett egy további, 2,2 milliárd dolláros csomagot az ukrán önvédelem finanszírozásra. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken kijelentette: nem látja annak bizonyítékát, hogy Oroszország érdekelt lenne az Ukrajna elleni agresszió befejezésében, Moszkva ehelyett az ellenkező irányba halad.

Washington minden eszköz bevetését megfontolja, hogy előrehaladjon a diplomáciai tárgyalás Oroszországgal, ha nyitást lát – tette hozzá Blinken a Cathérine Colonna francia külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után tartott washingtoni sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy Moszkva egyelőre nem mutatja a jelét annak, hogy komoly tárgyalásokba szeretne kezdeni.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: országa és Franciaország az „értelmes diplomácia” hívei az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben. Washington és Párizs szerint az ilyen diplomáciával lehet véget vetni az ukrajnai konfliktusnak,

még akkor is, amikor Moszkva az eszkalációs tetteivel továbbra is azt demonstrálja, hogy a nyitottsággal kapcsolatban tett kijelentései ugyanolyan üresek, mint korábban

– fűzte hozzá.

A két külügyminiszter megvitatta, hogy a jövőben is aktívan támogatják Ukrajna önvédelmi törekvéseit és biztosítják a létfontosságú humanitárius segítséget az ukrán népnek, egyszersmind egyre magasabb árat fizettetve Oroszországgal az ukrajnai háború során elkövetett tetteiért – mondta Blinken.

Oroszország fokozta az ukrajnai áram- és vízellátó hálózatok elleni rakéta- és dróntámadásokat, amivel a Nyugat szerint a lakosságot akarja megfélemlíteni a tél beállta előtt.

Iránnal kapcsolatban Blinken leszögezte, hogy az Egyesült Államok úgy véli, a diplomácia a legjobb út az iráni atomprogram kezeléséhez, de egyelőre nem látja a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku közeljövőben történő újjáélesztését, mert Teherán oda nem illő kérdéseket vet fel a tárgyalások során.

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-nagykövetek tanácskozásán a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.