időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Csak Hollandiának vannak fenntartásai Románia schengeni tagsága miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.27. 17:15 2022.10.27. 17:43
Csak Hollandiának vannak fenntartásai Románia schengeni tagsága miatt

Minden európai tárgyalópartner támogatja Románia schengeni csatlakozását, viszont Hollandiának fenntartásai vannak – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciuca román miniszterelnök. A kormányfő Brüsszelben nyilatkozott román újságíróknak, miután véget ért kétnapos látogatása, amelynek során többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel folytatott megbeszélést. Ciuca szerint minden tárgyalópartnere támogatta hazája schengeni övezethez való csatlakozását, ugyanakkor elismerte, hogy Hollandiának fenntartásai vannak.

Ciuca szerint a Románia felkészültségét értékelő európai jelentés kedvező következtetéseket fogalmazott meg az ország számára. A kormányfő megerősítette azt a korábban a román médiában kiszivárgott hírt, miszerint Hollandia nem vett részt a felmérésben, nehezményezve, hogy az értékelés nem terjed ki elég területre.

 

Ciuca közölte, hogy Lucian Bode román belügyminiszter levelet írt holland kollégájának, javasolva, hogy országa is vegyen részt egy kiegészítő vizsgálatban, amely Románia felkészültségét lenne hivatott vizsgálni.

 

A kormányfő reményének adott hangot, hogy hamarosan lezárul a román igazságszolgáltatás brüsszeli megfigyelését szolgáló, úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus is. Ciuca szerint erre jó kilátások vannak.

Romániában azt követően éledtek fel a schengeni remények, hogy idén a csatlakozást korábban ellenző Németország és Franciaország részéről is bátorító jelzések érkeztek. Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint Finnország sem fog már vétót emelni, miután a román diplomácia is közbenjárt Törökországnál a finn és svéd NATO-tagság elfogadása érdekében.

Október 12-én Mark Rutte holland kormányfő romániai látogatásán úgy nyilatkozott, hogy Hollandia nem ellenzi elvből Románia schengeni csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell.

Rutte szerint korrekt és átlátható módon kell ellenőrizni a feltételeket. Elismerte, hogy Románia sok lépést tett a jó irányba, de szerkezetileg erősebb jogállammá kell válnia.

 

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök. (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.