időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Román–holland csörte a schengeni csatlakozás miatt

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.10.21. 14:10 2022.10.21. 14:27
Román–holland csörte a schengeni csatlakozás miatt

Felháborodást váltott ki Bukarestben, hogy Hollandia továbbra is ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Míg a román államfő és a miniszterelnök visszafogottan nyilatkozott, a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és a kormánykoalíció több politikusa élesen bírálta a holland döntést. Csütörtökön a hágai parlament egy olyan állásfoglalást fogadott el, mely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia, illetve Bulgária schengeni csatlakozását.

Klaus Johannis román elnök az Európai Tanács ülését megelőzően kijelentette: Romániának van esélye a Schengen-tagságra, a csatlakozásra, de erre nincs garancia. 

Nicolae Ciuca kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy Románia hajlandó egy újabb küldöttséget fogadni Hollandiából a schengeni csatlakozási feltételek teljesítésének ellenőrzése céljából.

A PSD vezetője, Marcel Ciolacu emlékeztetett arra: Románia minden, a schengeni övezetbe való belépéshez szükséges technikai követelménynek eleget tesz. − Valaki politikai érdekből ellenzi Románia belépését, ez az igazságtalanság pedig elfogadhatatlan – mondta a PSD-elnök. Rares Bogdan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti csoportjának vezetője szerint Románia egy pofont kapott Hollandiától. 

Eleget térdepeltünk. Most a talpunkra állva, nyugodtan, érvekkel alátámasztva közölnünk kell, hogy ez egy rendkívül fontos momentum Románia életében, s ezúttal nem fogadjuk el az elutasítást. Elutasítás esetén fenntartjuk a jogot arra, hogy az eddigieknél teljesen eltérő módon reagáljunk

– mondta a PNL alelnöke. Robert Sighiartau, a párt külpolitikáért felelős alelnöke szerint a holland döntés Románia megcsúfolása. − Többet kell beszélnünk a hollandiai korrupcióról, a rotterdami kikötőről és az ottani maffiáról. Arról, hogyan árulják a magas kockázatú drogokat Amszterdam utcasarkain – mondta a politikus. 

Vass Levente egészségügyi államtitkár Facebook-bejegyzésben reagált a fejleményekre. 

Abban az esetben, ha Hollandia vétózik Románia schengeni zónához való kapcsolódására, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a nyugdíjalap második pillérénél választott NN Romániát, ING-t más szolgáltatóra cseréljem. Megengedhetetlen a hozzáállásuk

– írta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

Borítókép: Klaus Johannis román államfő (Fotó: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.