Erdogan: A török fegyveres erők sosem használtak vegyi fegyvert

A török elnök a Kurdisztáni Munkáspárthoz közel álló média vádjaira reagált.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 21. 13:37
Asztana, 2022. október 13. Recep Tayyip Erdogan török a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése közben az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján, a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án. MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev
Asztana, 2022. október 13. Recep Tayyip Erdogan török a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése közben az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján, a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án. MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök egy pénteken közzétett televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy a török hadsereg sosem használt vegyi fegyvert, és jogi lépéseket tesznek azzal szemben, aki mégis ezt állítja. 

A hét elején az ellenzéki Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló médiában mutattak be egy felvételt, mely a közzétevő állítása szerint török katonákat ábrázol, amint a párt aktivistái ellen vegyi fegyvert vetnek be Észak-Irakban.

Török ügyészek csütörtökön nyomozást indítottak a helyi orvosi szövetség vezetője, Sebnem Korur Fincanci ellen, miután a televízióban arról beszélt, hogy a felvételek azt mutatják, mérgező gázokat használtak a katonák.

A török fegyveres erők eddig még sosem használtak vegyi fegyvereket

− idézte az NTV televízió Erdogant, aki csütörtöki azerbajdzsáni útjáról visszatérve nyilatkozott. A védelmi minisztérium és a helyi erők vezetői is tagadják a vádakat.

A PKK-t terroristacsoportként tartja számon Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Rendszeresen idézett adatok szerint több mint negyvenezer ember halt meg az általuk indított fegyveres ellenállás következményei miatt.

Erdogan elmondta azt is, hogy a közeljövőben találkozik Ulf Kristersson svéd kormányfővel. 

A megbeszélést az újonnan kinevezett svéd miniszterelnök kérte, és Erdogan szerint lehetőséget nyújt arra, hogy Kristersson bizonyítsa Stockholm elszántságát a terrorizmus elleni fellépésben. 

Törökország egyelőre nem hagyta jóvá végérvényesen Svédország – és Finnország – NATO-csatlakozását, mert szeretné elérni, hogy Stockholm kiadjon Ankarának Törökországban terrorvádakkal illetett kurdokat.

A török államfő azt is megemlítette, hogy nem látja akadályát az ukrán gabonaexportról született nemzetközi megállapodás meghosszabbításának. Hozzátette, hogy előző nap beszélt erről a témáról Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Július óta már nyolcmillió tonna gabonát exportáltak a Fekete-tengeren át az ENSZ és Törökország közreműködésével született megállapodás révén − emelte ki.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.