Izrael fokozza a biztonsági készültséget a holnapi választás előtt

A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a keddi parlamenti választásokra a terrorhullám árnyékában – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 31. 18:10
Tel-Aviv, 2022. október 28. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke (k) támogatóinak gyűrűjében a tel-avivi HaTikva piacon 2022. október 28-án. Izraelben november 1-jén tartanak parlamenti választást, amely 3,5 éven belül az ötödik lesz. MTI/AP/Ariel Schalit
Tel-Aviv, 2022. október 28. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke (k) támogatóinak gyűrűjében a tel-avivi HaTikva piacon 2022. október 28-án. Izraelben november 1-jén tartanak parlamenti választást, amely 3,5 éven belül az ötödik lesz. MTI/AP/Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és ötezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A választás munkaszüneti nap Izraelben, s ilyenkor a voksolásra jogosult mintegy 6,8 millió állampolgár gyermekeivel elözönli a bevásárlóközpontokat, a vendéglőket és szórakozóhelyeket.

A rendőrség bejelentése szerint nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

Mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok keddre, általában iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot az izraeli parlamentben, a kneszetben, de nem világos, hogy sikerül-e többséget szereznie tisztán jobboldali-vallásos koalíciója számára.

A választások előtti utolsó felmérések 60:60-as patthelyzetet jelentettek a Netanjahut támogató, és a centrista Van jövő (Jes Atíd) pártot elnöklő Jaír Lapid vezetésével ellene induló pártok között.

 

Borítókép: Tel-Aviv, 2022. október 28. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke (középen) támogatóinak gyűrűjében a tel-avivi HaTikva piacon 2022. október 28-án. Izraelben november 1-jén tartanak parlamenti választást, amely három és fél éven belül az ötödik lesz. (Forrás: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.