Lapozó: Európai rakétaelhárító pajzs létrehozásáról tárgyalnának a németek a spanyolokkal

Dzsihadista sejtet számoltak fel a spanyol és a marokkói hatóságok Melillában · Reklámkampánnyal szólít fel spórolásra a svéd energiahivatal · Újra érkezik orosz földgáz Olaszországba · Egy európai rakétaelhárító pajzs létrehozásáról tárgyalnának a németek a spanyol kormánnyal

Magyar Nemzet
2022. 10. 05. 15:50
Ambassadors present credentials to King Felipe VI
epa10201170 Germany's Ambassador to Spain Maria Margarete Gosse (R) presents her credentials to King Felipe VI during a reception at the Royal Palace in Madrid, Spain, 23 September 2022. EPA/JUAN CARLOS HIDALGO Fotó: JUAN CARLOS HIDALGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsihadista sejtet számoltak fel a spanyol és a marokkói hatóságok Melillában

Összesen 13 embert tartóztattak le egy összehangolt akcióban a spanyol és a marokkói hatóságok, valamennyiüket Madridba szállították, hogy a Nemzeti Bíróság előtt feleljenek tetteikért. A rendőrség tíz embert fogott el Melillában, egy másikat Granadában, míg a marokkói ügynökök további kettőt tartóztattak le Nador városában az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolatuk miatt. A nyomozás előzetes adatai szerint a terrorista sejt tagjai a szélsőséges terrorizmust igyekeztek fellendíteni számítógépes és egyéb kommunikációs rendszereken keresztül, egyebek mellett digitális tartalmak terjesztésével. Fő céljuk az volt, hogy embereket toborozzanak, majd besorozzák őket. A hatóságok több telefont, SIM-kártyákat, számítógépeket és adathordozókat foglaltak le, melyeket szakértő vizsgál át. Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter a sajtótájékoztatóján kiemelte: a sikeres művelet bizonyíték arra, hogy a spanyol rendőrség hatékonyan működik együtt más országok hatóságaival és az Europollal a terrorizmus felszámolása érdekében, majd hangsúlyozta, hogy ilyen értelemben Marokkó is stratégiai partner. 

Forrás: rtve.es

Reklámkampánnyal szólít fel spórolásra a svéd energiahivatal

Széles körű médiakampányba kezd a svéd energiahivatal annak érdekében, hogy a lakosság csökkentse az áramfelhasználását. A szervezet buszokon, tévében, rádióban, valamint a közösségi médiában indítja a kampányt pár héten belül, aminek a fő üzenete az, hogy minden kilowattóra számít. „A svéd háztartásoknak segíteniük kell az energiafogyasztás csökkentésében annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a villamosenergia-válság” – olvasható a svéd közmédia oldalán. A kampányban olyan szlogenek hangzanak majd el, mint, hogy „Csökkentsd a szobahőmérsékletet!” , „Segíts abban, hogy áramot takarítsunk meg!” vagy „Gondold meg, mire használod az áramot! Minden megtakarított kilowattóra változást jelent”. A kérések között szerepel, hogy a lakosság használjon kevesebb meleg vizet, mindenki igyekezzen ne a csúcsidőben mosni, főzni és autót tölteni, és kerüljék a nagy áramfelhasználású berendezések használatát, mint például a fürdőszobai padlófűtés és szárítógép alkalmazását. A kampány elsősorban a lakosságnak szól majd, de részben a vállalatokat is megszólítja majd. A kampány kidolgozását az EU múlt heti válságcsomagja kapcsán kezdték meg, amelyben megállapodtak arról, hogy a nap legkritikusabb időszakaiban minden országban öt százalékkal kell csökkenteni az áramfogyasztást. Svédországban már több hivatal is jelezte, hogy a télen számítani lehet időszakos áramkimaradásokra, ugyanis előfordulhat, hogy nem lesz elég rendelkezésre álló kapacitás, ami miatt egyes régiókban a lakosságnak korlátozható lesz az áramszolgáltatás. A helyzet – és a tél – alakulásától függően azonban az energiaügynökség nem tartja kizártnak, hogy a hangnemet szigorítani kell majd. A svéd kampány nem az első Skandináviában: Finnországban nemrégiben indult kampány annak érdekében, hogy a lakosok csökkentsék a szaunában töltött időt. 

Forrás: SVT, Energimyndigheten

Újra érkezik orosz földgáz Olaszországba

Az orosz energiaszállító újra megnyitotta az Olaszországba érkező földgázvezeték csapjait. Az Eni olasz energiaszolgáltató szerdán közölte, újra érkezik nyersanyag Ausztrián keresztül. Az Eni ugyanis múlt hét szombaton tette közzé, hogy nem érkezik több földgáz az orosz szállítótól. Korábban fokozatosan csökkentették a mennyiséget, majd végül csak napi húszmillió köbméter földgáz érkezett Oroszországból, mely a szükségletek tíz százalékát fedezte. Az Eni vezérigazgatója, Claudio Descalzi korábban azt is hangsúlyozta, nincsenek geopolitikai okai a gázcsapok elzárásának. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben végleg leállt volna az orosz gázszállítás, az rendkívül nehéz helyzetbe hozta volna Itáliát. 

Forrás: ansa.it , corriere.it

Európai rakétaelhárító pajzs létrehozásáról tárgyalnának a németek a spanyolokkal

María Margarete Gosse, Németország spanyolországi nagykövete kedden jelentette be, hogy egy európai rakétaelhárító pajzs létrehozásának kérdése lehet az egyik fő téma a két ország vezetőinek szerdai csúcstalálkozóján. Megerősítette, hogy az eredetileg Svédország által felvetett ötletről eddig nem nagyon zajlottak tárgyalások, de mostanra eljött az ideje, hogy tovább puhatolózzanak ebben a kérdésben. Olaf Scholz német kancellár már augusztusban Prágában egy olyan közös európai légvédelmi rendszer létrehozását szorgalmazta, amit Németország irányítana azzal a céllal, hogy nagyobb biztonságot teremtsen a kontinensen az oroszok ukrajnai inváziója után. A szerdai Scholz–Sánchez találkozó elsődleges témája az orosz gázhiány miatt kialakult energiaválság lesz. A spanyol miniszterelnök nyolc kollégája kíséretében utazik a megbeszélésre, vele tart többek között az energiaügyi, valamint a munkaügyi miniszter is. 

Forrás: rtve.es

Borítókép: María Margarete Gosse, Németország spanyolországi nagykövete (Fotó: EPA/Juan Carlos Hidalgo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.