Lapozó: Olaszországban az utcán égetik a villany- és gázszámlákat

Romokban a francia mezőgazdaság · Hat százalék marad a villany és a gáz áfája Belgiumban · Már 416 ukrán gyermek vesztette életét a háborúban · Olaszországban az utcán égetik a villany- és gázszámlákat.

2022. 10. 04. 12:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romokban a francia mezőgazdaság

Hanyatlik Franciaország mezőgazdasága. Az élelmiszer-fogyasztás felét már importból fedezi az ország, a mezőgazdasági termelési potenciál – a gazdaságok számának folyamatos csökkenése miatt – pedig évről évre zsugorodik, kongatta meg a vészharangot a francia szenátus gazdasági bizottsága. 

Húsz év alatt Franciaország a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre pozícióról az ötödikre esett vissza, miközben 2000 óta a mezőgazdasági termékek behozatala megduplázódott, figyelmeztetett jelentésében Laurent Duplomb, a Köztársaságiak párt (LR) szenátusi képviselője. Duplomb szerint Macron kormánya nem védte meg a francia agráriumot. 

A szenátus bírálja a köztársasági elnök hibás politikáját, amely a mezőgazdasági termelésben a prémium minőségű cikkekre helyezte és helyeztette a hangsúlyt, hogy ezzel javítson a francia élelmiszerek versenyképességén Franciaországban és a világban is. 

Ám ennek az lett az eredménye, hogy a francia családok asztalait az alacsonyabb áron elérhető importélelmiszerek lepték el. A franciák zöldség- és gyümölcsfogyasztásának a felét már külföldi termékek biztosítják. 

A jelentés szerzői ezért azt kérik, hogy a francia kormány haladéktalanul nevezzen ki egy a francia gazdaságok versenyképességéért felelős főbiztost, aki kidolgozná és irányítaná a Versenyképesség 2028 projektet. Javasolják továbbá az idénymunkásokkal kapcsolatos társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség tartós felfüggesztését, és azt, hogy egyes növényvédő szerek használatát alternatíva nélkül ne lehessen betiltani. Az ajánlásokat a mezőgazdasági szakszervezetek nemzeti szövetsége is támogatja. 

Forrás: lepoint.fr

 

Hat százalék marad a villany és a gáz áfája Belgiumban

Érvényben marad Belgiumban az áram és a földgáz 6 százalékos áfája, jelentette be Frank Vandenbroucke szövetségi szociális miniszter. A kedvezményes általános forgalmi adó mértékét a belga kormány márciusban csökkentette 21 százalékról 6 százalékra, hogy segítse a háztartásokat a megemelkedett energiaárak miatt. 

Az áfacsökkentés eredetileg szeptember 30-ig, majd a hosszabbítást követően 2022 végéig maradt volna érvényben. A hétfői kormánydöntést követően azonban a kedvezményes áfa újabb határidő nélkül marad hatályban, véglegessé válik.

A szövetségi kormány ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy jövő tavasszal – amikor az energiaárak várhatóan ismét elfogadható szintre csökkennek – a villany és a földgáz fogyasztói árát ismét magasabb jövedéki adó terheli majd. 

Forrás: brusselstimes.com

 

Már 416 ukrán gyermek vesztette életét a háborúban

Ukrajnában több mint 1200 gyermek sebesült meg az orosz–ukrán háború következtében. Eddig 416 gyerek vesztette életét, és további 784 pedig megsebesült – számolt be az Ukrán Főügyészség október 3-án. A jelentés szerint ezek a számok még nem pontosak, jelenleg is azon dolgoznak, hogy az aktív harcok övezetében is megállapítsák az áldozatok pontos számát.

A legtöbb gyerek Donyeck (403), Harkiv (249), Kijev (116), Mikolajiv (75), Csernyihiv (68), Luhanszk (64), Herszon (57), Zaporizsja (50), Dnyipropetrovszk (29) régiókban sebesült meg és a legtöbb halálos áldozatot Donyeck, Harkiv, Kijev, Mikolajiv, Csernyihiv és Luhanszk régiókban azonosították.

Emellett az is kiderült, hogy március 23-án három 13 és 14 év közötti gyermek halt meg ellenséges aknák és robbanószerek miatt a harkivi Izjum környékén. Szeptember 30-án pedig egy gyermek vesztette életét egy repesz okozta sérülés következtében Donyeck régióban. 

A hírportál emlékeztet arra, hogy a Harkivi régióban egy evakuációs konvoj bombázása következtében 24 ember vesztette életét, köztük 13 gyermek és egy terhes nő is. Közölték továbbá, hogy négy ember – két felnőtt és két gyermek –, akik ugyanahhoz a családhoz tartoztak, az orosz csapatok Dnyipro városára mért rakétacsapásának áldozatai lettek. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Olaszországban az utcán égetik a villany- és gázszámlákat

„Nem fizetünk!” – üzenik az olasz fogyasztók az energiaszolgáltatóknak, és egyben az alakuló új kormánynak. A hétvégén 14 olasz nagyvárosban vonultak fel a megemelkedett energiaárak miatt demonstrálók, akik számára a helyzet immár tarthatatlanná vált. 

A tiltakozók a nyílt utcán égették el villany- és gázszámláikat, jelezve, befellegzett a vállalkozásoknak, az elszállt energiaárak milliók anyagi lecsúszásához vezetett. A nehéz helyzetbe került családok és vállalatok vezetői mozgalommá alakultak, és azzal fenyegetik a kormányt, amennyiben nem vezet be új támogatást a megnövekedett rezsiköltségek kompenzálására, tömegesen utasítják vissza a számlák kifizetését, ami nehéz helyzetbe hozhatja a szolgáltatókat. 

Az energiakrízis általánossá vált a dél-európai országban, több százezer vállalat kénytelen bezárni emiatt. Az elkeseredett állampolgárok számára nem maradt más megoldás, mint a társadalmi engedetlenség. A „Nem fizetünk” elnevezésű mozgalom immár 8 ezer tagot számlál, tagjai 15 tartományban tüntetnek. Összehangolt, meglepetésszerű akciókra készülnek, amelyek azonnali beavatkozásra kényszerítik a kormányt. 

Forrás: affaritaliani.it

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.