Magyarbarát képviselő lett a római alsóház elnöke

Lorenzo Fontana különösen a Novák Katalinnal való múltbeli együttműködéséről közismert.

2022. 10. 14. 17:31
null
Róma, 2022. október 14. Lorenzo Fontana, a Liga párt képviselõje, miután megválasztották az olasz parlamenti alsóház elnökévé a római ülésteremben 2022. október 14-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megválasztották pénteken a római alsóház elnökét Lorenzo Fontana, a Liga külügyi főtitkárhelyettese, volt családügyi miniszter személyében. A jobbközép pártok közös jelöltjének megválasztását hatalmas tapsvihar fogadta a képviselőház aulájában, mely a konzervatív erők erőteljes áttörésének egyértelmű jele.

 

Noha az alsóház elnökválasztása már csütörtök délelőtt elkezdődött, az első nap három szavazásán egyetlen jelöltnek sem sikerült megszereznie a győzelemhez szükséges szavazatokat, így péntek délelőtt is folytatódott a munka.

 

A Liga korábbi családügyi minisztere több alkalommal emelte fel szavát a keresztény értékek mellett, az élet és a család védelmében, valamint kritikával illette az LMBTQ-propagandát. Miután kiderült, hogy Matteo Salvini kérvényezte Fontana jelölését, a baloldali sajtó azonnal felhördült a hír hallatán. Fontana ugyanis korábban bírálta az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciókat, abortuszellenes, és nem utolsósorban Orbán-párti – rója fel a baloldali sajtó a Liga jelöltjével kapcsolatban. A képviselőház aulájában sem volt higgadt a hangulat Fonta jelölése miatt.

 

A baloldali Demokrata Párt képviselője, Alessandro Zan „Putyin-barát, homofób elnök” feliratú transzparenssel vonult fel, melyet a ház rendfenntartói azonnal eltávolítottak. 

 

Lorenzo Fontana valóban kitűnő kapcsolatokat ápol a magyar kormány tagjaival, különösen a Novák Katalinnal való múltbeli együttműködése közismert. A 2019. március 30-án Veronában megrendezett Családok Világkongresszusán felszólaló Novák Katalin mellett Fontana is részt vett az eseményen családügyi miniszterként. Később, 2019. szeptember 24-én Novák Katalin családokért és ifjúságért felelős államtitkárként az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család díjával tüntette ki az olasz politikust.

 

Mindemellett a Liga európai ügyekért felelős képviselője felszólalt a szeptember 30-án a római konzervatív erők által megrendezett „Európa, identitás szabadság” elnevezésű konferencián is, ahol szintén lehetősége volt a magyar politikusokkal való találkozásra.

 

Az újonnan megválasztott képviselőházi elnök felszólalásában megköszönte Ferenc pápa béketörekvését. Hangsúlyozta, hogy Európa valódi gazdagsága a nemzetek sokféleségében rejlik; hozzátette: maga a parlament is az állampolgárok sokféle akaratának a jelképe.

 

Az olasz nemzet történelmi és területi szempontból is különbözik, de pontosan a sokszínűsége tette naggyá Itáliát. A parlament feladata nem a homogenizálás, hanem a sokszínűség értékelése. Az egységesítés ugyanis a totalitárius rendszerek eszköze

 

– fogalmazott Fontana.

Beszédében a tizenöt évesen elhunyt, mára már boldoggá avatott Carlo Acutis programozó szavait idézte: „Ha egyéniségként születtél, ne élj úgy, mint egy másolat” – fogalmazott az olasz politikus hangsúlyozva ezzel minden személy egyedi és felbecsülhetetlen értékét. Fontana a Liga számára igen fontos területi autonómiára is kitért beszédében. A házelnök megválasztását követően sorra érkeztek Fontanának a gratulációk és a pozitív visszajelzések. Az Olasz Testvérek képviselői egyhangú szavazatukkal támogatták, meggyőződésük, hogy részrehajlás nélkül teljesíti majd a rá bízott feladatot. Az olaszok azonnali válaszokat követelnek, nincs vesztegetni való idő – nyilatkozta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke. Antonio Tajani, a Hajrá, Olaszország! alelnöke úgy vélekedett, a jobbközép erők egységét és kiegyensúlyozott együttműködését bizonyítja a szavazások gyors lebonyolítása. 

 

Nem Putyin-, hanem Olaszország-barát

 

– reagált a Fontana személyével kapcsolatos rosszindulatú támadásokra Matteo Salvini, a Liga elnöke.

Hozzátette: „Ez nem a vitatkozások napja, nem lehet valakit megtámadni, amiért katolikus”, majd hatalmas öleléssel gratulált az alsóház új elnökének.

Borítókép: Lorenzo Fontana, a Liga párt képviselõje, miután megválasztották az olasz parlament alsóházának elnökévé a római ülésteremben 2022. október 14-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.