Mindenkire kiterjed az LMBTQ-propagandát tiltó orosz törvény

Az állampolgárok akár 400 ezer rubeles büntetést kaphatnak a törvény megsértéséért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 27. 16:38
orosz pride
Members of the Russian gay community, and gay rights activists, carry a banner and signs during a rally in Moscow, on May 22, 2011, to show support for a gay pride event which was slated to take place later this month. The banner reads "For equal rights without compromise". Earlier this week, Moscow authorities rejected the the bid to hold a parade with more than 5,000 activists on May 28 in the Bolotnaya Ploshchad city park, according to organisers. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parlament alsóháza (állami duma) csütörtökön minden korosztályra kiterjesztette az LMBTQ-propagandát tiltó törvényt, amely eddig csak a kiskorúakra vonatkozott. A jogszabályt még a felsőháznak és az államfőnek is jóvá kell hagynia. A duma egyhangúlag megszavazta, hogy

ezentúl ne csak a gyermekek, hanem az egész társadalom számára legyen tilos a homoszexualitást és más, szexuális kisebbségeket népszerűsítő tevékenység folytatása.

Ennek értelmében törvényellenesnek minősülne és komoly bírságot vonna maga után minden olyan esemény, tevékenység, film, könyv, hirdetés, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBTQ) közösségeket és az általuk vallott értékeket népszerűsíti.

Az állampolgárok akár 400 ezer rubeles (2,7 millió forint) büntetést kaphatnak a törvény megsértéséért.

Jogi személyekre ötmillió rubel (33,5 millió forint) összegű bírságot is kiszabhatnak, a külföldi jogsértőket pedig kitoloncolhatják az országból.

Alekszandr Hinstejn, a törvényjavaslat fő megalkotóinak egyike szerint a jogszabály nem tekinthető a cenzúra eszközének. Mint ahogy azt a képviselő egy múlt heti meghallgatáson mondta,

nem az LMBTQ-ra mint jelenségre való utalásokat tiltjuk be, hanem annak propagálását, ezért itt a szóhasználat rendkívül fontos.

Mint fogalmazott, az LMBTQ ma már egy hibrid hadviselés alkotóeleme, ebben a harcban pedig – tette hozzá – kötelességünk megvédeni értékeinket, társadalmunkat és gyermekeinket.

Kisebbségi jogokat támogató érdekcsoportok és civil szervezetek, köztük az LGBT Network nevű, jogi tanácsadással foglalkozó szervezet élesen kritizálta a törvényjavaslatot, amely szerintük megalázza és diszkriminálja az LMBTQ-közösséget.

A hatóságok már az eddig érvényben lévő törvényt is több ízben alkalmazták. A jogszabály lehetővé tette a többi között a meleg büszkeség (Pride) felvonulások megakadályozását, aktivisták előállítását, de a hónap elején a TikTok videómegosztó alkalmazásra is több millió rubeles pénzbüntetést szabtak ki a törvény megsértése miatt.

A duma jóváhagyása után a törvényjavaslat a felsőház (szövetségi tanács) elé kerül, innen pedig – elfogadása esetén – az elnökhöz aláírásra.

 

Borítókép: Az LMBTQ-tagjai demonstrálnak Moszkvában 2011-ben. (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.