időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Orbán Viktor: Üzbegisztán kiemelkedően fontos partner

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.04. 17:04 2022.10.04. 17:09
Orbán Viktor: Üzbegisztán kiemelkedően fontos partner

Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette:

Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt

 – mondta.

Elhangzott: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar–Üzbég Üzleti Tanácsnak.

 Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum programban tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára. A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.