időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Rendeletben tiltotta meg az áremelést Lukasenka

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 19:15
Rendeletben tiltotta meg az áremelést Lukasenka

„Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – jelentette ki Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett. „A rendelet azonnali hatállyal életbe lép, hogy senki se emelhessen gyorsan árat” – tette hozzá a 68 éves elnök.

Lukasenka egyben utasította az ügyészséget és az állami ellenőrző bizottságot, hogy felügyeljék rendelete végrehajtását, és kemény kézzel lépjenek fel a szabálysértők ellen.

Azonnali letartóztatás és büntetőeljárás

– hangoztatta az esetleges következményeket. 

Mindemellett nem zárta ki, hogy egyes ágazatokban szükségesek lehetnek áremelések a jövőben, ehhez azonban a kartellellenes és kereskedelmi ügyekben illetékes minisztérium, illetve a helyi önkormányzat engedélyét kell kérni.

Az országos statisztikai hivatal szerint Fehéroroszországban a tavalyi év azonos hónapjához képest augusztusban 17,9 százalékos volt az infláció, és főleg az élelmiszerárak emelkedtek jelentősen. Fehérorosz gazdasági szakértők szerint a drágulás üteme az év végéig 19 százalékos is lehet.

 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad az AP amerikai hírügynökség újságírójának az államfői rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2022. május 5-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.