Rezsicsökkentést követelnek az olaszok

Több nagyvárosban is megmozdulásokat szerveztek a növekvő megélhetési költségek és energiaárak miatt.

2022. 10. 05. 15:18
Giorgia Meloni celebrates victory in Italy
Giorgia Meloni celebrates victory in Italy Fotó: RICCARDO DE LUCA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még meg sem alakult az új olasz kormány, de máris a fellázadt tömeg haragjával kell szembenéznie. Az elszabadult energiaárakat kifizetni képtelen vállalatok és családok mozgalommá szerveződtek, és a múlt hétvégén 14 nagyvárosban vonultak utcára.

A békés, de hangos megmozdulások célja az volt, hogy felhívják a politikusok figyelmét a megélhetés drágulása miatt tarthatatlanná vált helyzetre. A Nagy-Britanniából indult, Don’t Pay (Ne fizess!) elnevezésű ellenállási mozgalom mintájára az olaszok is összefogtak, hogy tömegesen gyakoroljanak nyomást az új kormányra. A hétvégi megmozdulással kapcsolatban a szervezők jelezték, hogy ez csak a kezdet. A számlaégetések csak szimbolikus jelentőségűek voltak, az igazi harc november végén kezdődik. 

A tüntetések szervezői a Telegramon toborozzák az elégedetlen tömegeket, céljuk az országos szintű összefogás megvalósítása. 

Ultimátumot adtak az alakuló kormánynak, hogy amennyiben november 30-ig nem vezet be jelentős rezsicsökkentéseket, akkor tömegesen tagadják meg egyszerre a számlák kifizetését.

− Hamarosan egymillióan leszünk − üzenik Rómának a mozgalom tagjai, akik aláírásgyűjtéssel nyomatékosítanák az emberek elégedetlenségét. 

− Áremelkedések, gazdasági krízis, irreális számlák, mi mindig fizettünk, a kormányok azonban semmit sem tettek a fogyasztók védelmében – panaszkodnak az elkeseredett olaszok. A demonstrációk sorát Nápoly vezeti, ahol szinte naponta szerveznek megmozdulásokat, de a többi olasz nagyvárosban is forr a levegő. Feszültségektől terhes őszi és téli időszak elé néz az új kormány, ha nem képes kielégítő választ adni az anyagilag lecsúszó tömegeknek.

Giorgia Meloni, az ország miniszterelnök-jelöltje elsőrendű feladatának tekinti az energiakrízis és az elszabadult árak körüli nehézségek megoldását.

Sajtóforrások szerint máris elkezdte az energetikai kihívások megoldására vonatkozó egyeztetéseket Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős jelenlegi miniszterrel.

Európai probléma. Giorgia Meloni a közösségi oldalán közös európai problémának nevezte az energiaválságot, hangoztatva, hogy döntés hiányában a tagállamok önerőből igyekeznek cselekedni, ami vállalataik versenyképességét veszélyezteti. – Minden olyan európai akciót támogatunk, amely a spekuláció és az energiaárak igazolatlan emelkedésének leállítását szolgálja, és minden kezdeményezést, mely konkrét segítséget nyújt a családoknak és a vállalkozásoknak − írta Giorgia Meloni. Megismételte, hogy kormánya első intézkedése a rezsidrágulás kezelése lesz, a helyzet megoldása legalább a következő három hónapra. (MTI)

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője Köszönöm, Olaszország feliratú transzparenssel a kezében az előre hozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Riccardo De Luca) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.