időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Rezsicsökkentést követelnek az olaszok

Jánosi Dalma (Róma)
2022.10.05. 15:18 2022.10.06. 11:14
Rezsicsökkentést követelnek az olaszok

Még meg sem alakult az új olasz kormány, de máris a fellázadt tömeg haragjával kell szembenéznie. Az elszabadult energiaárakat kifizetni képtelen vállalatok és családok mozgalommá szerveződtek, és a múlt hétvégén 14 nagyvárosban vonultak utcára.

A békés, de hangos megmozdulások célja az volt, hogy felhívják a politikusok figyelmét a megélhetés drágulása miatt tarthatatlanná vált helyzetre. A Nagy-Britanniából indult, Don’t Pay (Ne fizess!) elnevezésű ellenállási mozgalom mintájára az olaszok is összefogtak, hogy tömegesen gyakoroljanak nyomást az új kormányra. A hétvégi megmozdulással kapcsolatban a szervezők jelezték, hogy ez csak a kezdet. A számlaégetések csak szimbolikus jelentőségűek voltak, az igazi harc november végén kezdődik. 

A tüntetések szervezői a Telegramon toborozzák az elégedetlen tömegeket, céljuk az országos szintű összefogás megvalósítása. 

Ultimátumot adtak az alakuló kormánynak, hogy amennyiben november 30-ig nem vezet be jelentős rezsicsökkentéseket, akkor tömegesen tagadják meg egyszerre a számlák kifizetését.

− Hamarosan egymillióan leszünk − üzenik Rómának a mozgalom tagjai, akik aláírásgyűjtéssel nyomatékosítanák az emberek elégedetlenségét. 

− Áremelkedések, gazdasági krízis, irreális számlák, mi mindig fizettünk, a kormányok azonban semmit sem tettek a fogyasztók védelmében – panaszkodnak az elkeseredett olaszok. A demonstrációk sorát Nápoly vezeti, ahol szinte naponta szerveznek megmozdulásokat, de a többi olasz nagyvárosban is forr a levegő. Feszültségektől terhes őszi és téli időszak elé néz az új kormány, ha nem képes kielégítő választ adni az anyagilag lecsúszó tömegeknek.

Giorgia Meloni, az ország miniszterelnök-jelöltje elsőrendű feladatának tekinti az energiakrízis és az elszabadult árak körüli nehézségek megoldását.

Sajtóforrások szerint máris elkezdte az energetikai kihívások megoldására vonatkozó egyeztetéseket Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős jelenlegi miniszterrel.

Európai probléma. Giorgia Meloni a közösségi oldalán közös európai problémának nevezte az energiaválságot, hangoztatva, hogy döntés hiányában a tagállamok önerőből igyekeznek cselekedni, ami vállalataik versenyképességét veszélyezteti. – Minden olyan európai akciót támogatunk, amely a spekuláció és az energiaárak igazolatlan emelkedésének leállítását szolgálja, és minden kezdeményezést, mely konkrét segítséget nyújt a családoknak és a vállalkozásoknak − írta Giorgia Meloni. Megismételte, hogy kormánya első intézkedése a rezsidrágulás kezelése lesz, a helyzet megoldása legalább a következő három hónapra. (MTI)

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője Köszönöm, Olaszország feliratú transzparenssel a kezében az előre hozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Riccardo De Luca) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.