Sojgu: Ukrajna „piszkos bombát” vethet be

Oroszország úgy tűnik, egyre jobban tart a háború eszkalációjától.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 23. 16:07
SOJGU, Szergej
Kubinka, 2022. augusztus 16. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszél a tizedik alkalommal megrendezett Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián (MCIS) 2022. augusztus 16-án. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennáll a veszély, hogy Ukrajna „piszkos bombát” vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáinak vasárnapi telefonbeszélgetésük során az orosz minisztérium közlése szerint.

Sojgu előbb Sébastien Lecornuval, majd Hulusi Akar török védelmi miniszterrel beszélt.

A „piszkos bomba” olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét.

Az orosz minisztérium szerint az ukrajnai helyzetben egyre nagyobb a veszélye az „ellenőrizetlen eszkalációnak”. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség azt állította, hogy Kijev gyakorlatilag befejezte egy kis taktikai atombomba előállítását, és készen áll arra, hogy saját területén működésbe hozza azt, és „ezzel erőteljes oroszellenes kampányt indítson, amelynek célja a Moszkva iránti bizalom aláásása”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter valamivel később a Twitteren cáfolta a Sojgu által elmondottakat: „Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek”.

Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni

– tette hozzá a miniszter.
 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszél a tizedik alkalommal megrendezett Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián (MCIS) 2022. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.