Száztizenöt százalékkal több migránst tartóztatott fel Szlovénia

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 11. 15:21
null
SLOVENIA-CROTIA-DEFENCE Fotó: JURE MAKOVEC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovéniában az év első kilenc hónapjában 15 590 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 115 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is – közölte kedden a belügyminisztérium. A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, a koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a horvát határhoz közeli Novo Mestóban és Mariborban is.

Hozzátették: a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is jóval magasabb volt az idén, mint tavaly. 14 981-en folyamodtak menekültstátusért, háromszor annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

Idén szeptember végéig 2106 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet Horvátországba. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

Borítókép: a szlovén hadsereg tagjai bontják a szlovén–horvát határon álló kerítést júliusban (Fotó: AFP/Jure Makovec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.