Szomáliában megölték az as-Sabáb terrorszervezet egyik vezetőjét

Abdullahi Nadir fejére az Egyesült Államok 3 millió dolláros vérdíjat tűzött ki.

MTI
2022. 10. 03. 16:04
null
Mogadishu, 2022. augusztus 21. A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fõvárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tûzharc. A biztonsági erõk minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek. A biztonsági erõk az akció során több tucatnyi civilt - köztük gyerekeket - ki is tudtak menekíteni. A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötõdõ al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el az elõzõ napon. MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame Fotó: Szaid Juszuf Varszame
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomáliában a hadsereg és a nemzetközi erők közös műveletben végeztek az aS-Sabáb szélsőséges iszlamista fegyveres csoport egyik vezetőjével – jelentették be hétfőn a helyi hatóságok. Mindeközben a közép-szomáliai Hiiran tartományi rendőrsége azt közölte, a terroristák két öngyilkos merényletet hajtottak végre a régióban. 

A szomáliai kormány által az as-Sabáb egyik legfontosabb tagjaként jellemzett Abdullahi Nadir fejére az Egyesült Államok hárommillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Nadirt szombaton ölték meg Közép-Jubba régió Haramka településén – derült ki a kormányzati közleményből. A terroristavezér közel állt az as-Sabáb korábbi emírjéhez, Ahmed Abdi Godanéhoz és jelenlegi vezetőjéhez, Ahmed Diriyéhez. Hasszan Sejk Mohamud szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző as-Sabáb ellen, amelynek több ezer harcosa van. A csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát.

Ugyancsak hétfőn a hatóságok két öngyilkos merényletet jelentettek a közép-szomáliai Hiiran tartomány székhelyéből, a Mogadishutól 300 kilométerre északra található Beledweynéből. A merényletek célpontja egy kormányzati épület volt, s a tájékoztatás szerint robbanóanyagokkal megrakott teherautókkal követték el őket. Hivatalos források eddig 12 halottról és 10 sebesültről számoltak be.

Ali Jayte Osman az AP amerikai hírügynökségnek telefonon azt mondta, a halottak között több magas rangú tisztségviselő is van, s hozzátette, hogy a merényletek idején sok civil is az épületben volt.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az as-Sabáb merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

 

Borítókép: A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc. (Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.