időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szomáliában megölték az as-Sabáb terrorszervezet egyik vezetőjét

MTI
2022.10.03. 16:04
Szomáliában megölték az as-Sabáb terrorszervezet egyik vezetőjét

Szomáliában a hadsereg és a nemzetközi erők közös műveletben végeztek az aS-Sabáb szélsőséges iszlamista fegyveres csoport egyik vezetőjével – jelentették be hétfőn a helyi hatóságok. Mindeközben a közép-szomáliai Hiiran tartományi rendőrsége azt közölte, a terroristák két öngyilkos merényletet hajtottak végre a régióban. 

A szomáliai kormány által az as-Sabáb egyik legfontosabb tagjaként jellemzett Abdullahi Nadir fejére az Egyesült Államok hárommillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Nadirt szombaton ölték meg Közép-Jubba régió Haramka településén – derült ki a kormányzati közleményből. A terroristavezér közel állt az as-Sabáb korábbi emírjéhez, Ahmed Abdi Godanéhoz és jelenlegi vezetőjéhez, Ahmed Diriyéhez. Hasszan Sejk Mohamud szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző as-Sabáb ellen, amelynek több ezer harcosa van. A csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából vagy zsarolásából tartja fenn magát.

Ugyancsak hétfőn a hatóságok két öngyilkos merényletet jelentettek a közép-szomáliai Hiiran tartomány székhelyéből, a Mogadishutól 300 kilométerre északra található Beledweynéből. A merényletek célpontja egy kormányzati épület volt, s a tájékoztatás szerint robbanóanyagokkal megrakott teherautókkal követték el őket. Hivatalos források eddig 12 halottról és 10 sebesültről számoltak be.

Ali Jayte Osman az AP amerikai hírügynökségnek telefonon azt mondta, a halottak között több magas rangú tisztségviselő is van, s hozzátette, hogy a merényletek idején sok civil is az épületben volt.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az as-Sabáb merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

 

Borítókép: A pusztítás nyomai a Hayat szállodánál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2022. augusztus 21-én, miután véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc. (Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.