Tajpej konstruktív párbeszédre szólította fel Pekinget

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta önálló kormánya van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 28. 13:11
CAJ Jing-ven
Tajpej, 2022. október 10. Caj Jing-ven tajvani elnök beszél a nemzeti ünnep alkalmából a tajpeji elnöki palotában 2022. október 10-én. Tajvan dupla tíz napként ismert nemzeti ünnepét minden év október 10-én tartják, mivel 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte. MTI/EPA/Daniel Ceng Shou Yi Fotó: Daniel Ceng Shou Yi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tajvan elleni „kardcsörtetés” befejezésére szólította fel Kínát pénteken a sziget kínai ügyekért felelős irodájának vezetője, azt vetve Peking szemére, hogy a kommunista ország Tajvannal szembeni fellépése mélyíti a régiós feszültséget.

Régóta hangoztatjuk, hogy a politikai nézetkülönbségeket nem lehet rendezni egyoldalúan megállapított keretrendszerben, sem katonai invázióva

– jelentette ki Csiu Taj-szan egy, a kínai kormányzásról és a pekingi hatalmi dinamikákról szóló nemzetközi konferencián, és „konstruktív, előfeltételek nélküli” párbeszédet sürgetett.

A háborús konfliktus semmi esetre sem jelenthet opciót

– fogalmazott Csiu Taj-Szan. Kiemelte: a 23 milliós Tajvan elutasítja a Peking által vallott egy Kína-elvet. 

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van.

A Kínai Kommunista Párt október 16-án kezdődött egyhetes kongresszusán a pártfőtitkárrá újraválasztott Hszi Csin-ping kínai elnök leszögezte: Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. Leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és hogy „a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik”.

Kína augusztusban, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően fokozta katonai tevékenységét Tajvan környékén, és egy sor hadgyakorlatot hajtott végre a sziget közvetlen közelében.

 

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök beszél a nemzeti ünnep alkalmából a tajpeji elnöki palotában 2022. október 10-én (Forrás: MTI/EPA/Daniel Ceng Shou Yi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.