Megszűnt a gázszivárgás az Északi Áramlat vezetékeken

A dán hatóságok közlése szerint már az Északi Áramlat 1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 02. 18:00
null
Bornholm sziget, 2022. szeptember 27. A dán fegyveres erõk által közreadott kép a tenger felszínére törõ buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérõjû körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk Fotó: Dán fegyveres erők
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az Északi Áramlat 1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe − erről tájékoztatta vasárnap a dán hatóságokat az üzemeltető, a Nord Stream AG.

Az Északi Áramlat 1 mindkét vezetékében stabil a nyomás, ami arra utal, hogy megszűnt a gáz ömlése a tengerbe − idézte a vállalatot Twitter-üzenetében a Dán Energiahatóság. Az Északi Áramlat 2 vezeték esetében az üzemeltető már szombaton bejelentette, hogy nem szivárog gáz a Balti-tengerbe. A vállalat szóvivője, Ulrich Lissek akkor azt mondta, hogy vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

A két vezetékrendszeren hétfő óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van: az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Borítókép: A tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.