időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Megszűnt a gázszivárgás az Északi Áramlat vezetékeken

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 18:00 2022.10.02. 18:09
Megszűnt a gázszivárgás az Északi Áramlat vezetékeken

Már az Északi Áramlat 1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe − erről tájékoztatta vasárnap a dán hatóságokat az üzemeltető, a Nord Stream AG.

Az Északi Áramlat 1 mindkét vezetékében stabil a nyomás, ami arra utal, hogy megszűnt a gáz ömlése a tengerbe − idézte a vállalatot Twitter-üzenetében a Dán Energiahatóság. Az Északi Áramlat 2 vezeték esetében az üzemeltető már szombaton bejelentette, hogy nem szivárog gáz a Balti-tengerbe. A vállalat szóvivője, Ulrich Lissek akkor azt mondta, hogy vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

A két vezetékrendszeren hétfő óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van: az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Borítókép: A tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.