Újrakötötte és bővítette védelmi egyezményét Japán és Ausztrália

Közös kiképzések és hadgyakorlatok várhatók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 12:56
KISIDA, Fumio
Tokió, 2022. április 8. Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. április 8-án. A japán kormányfõ bejelentette, hogy megkezdik az orosz szénimport fokozatos csökkentését, valamint nyolc orosz diplomatát kiutasítanak. MTI/EPA/ZUMA pool/Rodrigo Reyes Marin Fotó: Rodrigo Reyes Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá szombaton a nyugat-ausztráliai Perth városában Kisida Fumio japán miniszterelnök és Anthony Albanese ausztrál kormányfő Kína növekvő térségbeli befolyásának visszaszorítása érdekében. A mostani megállapodás a 2007-es korábbi kétoldalú egyezményt bővíti ki a megváltozott regionális biztonsági környezetnek megfelelően.

Az ausztrál és a japán politikai vezetők évente megrendezett találkozóján Albanese bejelentette, hogy a megállapodás keretében japán katonák a jövőben közös kiképzésen és gyakorlatozáson vesznek részt az ausztrál hadsereg tagjaival Észak-Ausztráliában.

Albanese és Kisida hangsúlyozták: a megállapodás „iránytűként” fog szolgálni a következő évtized kétoldalú biztonsági együttműködése számára.

A megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy a két ország egyeztetni fog minden olyan veszélyhelyzettel és arra adandó válasszal kapcsolatban, amelyek a térség biztonság helyzetét érintik.

Szót ejtettek a klímaváltozásról is: támogatásukról biztosították a zéró szén-dioxid-kibocsátás irányába tett regionális lépéseket, valamint a tiszta energiát előállító technológiákba történő befektetések erőteljes növelését.

Mindkét ország 2050-re el kívánja érni a karbonsemlegességet

– hangsúlyozta Albanese újságíróknak az aláírási ünnepséget követően.

A biztonsági megállapodás alapján Canberra és Tokió fokozná az információcserét, valamint a kutatási, befektetési és kereskedelmi együttműködést az alapvető fontosságú ásványi anyagokkal kapcsolatos japán és ausztrál projektek keretében – áll az ausztrál kormány közleményében.

A japán kormányfő aláhúzta: a megújított biztonsági együttműködési megállapodás látogatásának egyik legfontosabb eredménye.

Országunk védelmének minden fontos eleme napirendre került, beleértve az úgynevezett ellencsapás képességét is. Japán védelmi képességeit alapjaiban fogjuk megerősíteni a következő öt év folyamán, amit Anthony is támogat

– hangsúlyozta Kisida Fumio.

Rámutatott: a két ország régóta együttműködik, hogy egy szabad és nyitott ázsiai-csendes-óceáni térséget hozzanak létre a jelenlegi „egyre bonyolultabb stratégiai környezetben”.

Ausztrália nagy mennyiségű vasércet, kőszenet, földgázt, marhahúst és búzát exportál Japánba, amelyek jelentős részben Nyugat-Ausztráliából származnak, ezért esett a választás a Canberrától 3700 kilométerre nyugatra fekvő tagállami székhelyre, Perth-re a találkozó helyszínének kiválasztásakor.

Az ausztrál miniszterelnök májusi hivatalba lépése óta már negyedszer találkozott japán partnerével.
 

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. április 8-án. (Fotó: MTI/EPA/ZUMA pool/Rodrigo Reyes Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.