Varga Judit: A függőséget csak függetlenségre szabad felcserélni

Az igazságügyi miniszter szerint nem fogadható el hatásvizsgálat nélküli bizonytalan javaslat, amely veszélyeztetné egyes országok energiabiztonságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTi2022. 10. 18. 19:15
Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén.
2022.10.18. Forrás: Varga Judit / Facebook
Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén. 2022.10.18. Forrás: Varga Judit / Facebook Forrás: Varga Judit / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön kezdődő, kétnapos EU-csúcson az energiaügyi kérdésekben Magyarország határozott álláspontot fog képviselni, a kormány számára ugyanis a magyar emberek, a magyar háztartások védelme a legfontosabb – jelentette ki az igazságügyi miniszter Luxembourgban kedden.

Varga Judit az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Európa jelenlegi energiafüggőségére az egyetlen válasz csak az energiabeszerzés diverzifikációja lehet.

A korábbi, keleti irányú energiafüggőséget nem szabad egy más irányú energiafüggőségre váltani. A függőséget csak függetlenségre szabad felcserélni, ennek egyetlen útja pedig a diverzifikáció. Az energia nem származhat egyetlen forrásból, egyetlen kontinensről vagy egyetlenegy országból – emelte ki.

Az igazságügyi miniszter az Európai Bizottság kedden közzétett energiacsomagjával kapcsolatban azt mondta, noha a javaslatok az energiabiztonságot kívánják szolgálni, maguk az előterjesztések ellátási krízishelyzetet is okozhatnak. 

Szavai szerint a vonatkozó jogszabályok meghozatalához meg kell várni az uniós tagállamok vezetőinek iránymutatását, és egyértelművé kell tenni, hogy semmilyen, olyan javaslat nem elfogadható, amelynek esetében hatásvizsgálatok hiányában nagy a bizonytalanság, illetve egyértelműen veszélyeztetik egyes országok energiabiztonságát.

Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy akár szankciós politikai, akár energiaügyi kérdésben mindenekelőtt részletes és pontos, tagállamokra lebontott hatástanulmány szülessen, és csak ennek eredménye szerint hozzon döntéseket az unió.

Az ülés témáit ismertetve, a Lengyelországgal szemben öt évvel ezelőtt indított jogállamisági eljárással kapcsolatban közölte, a felvetődött problémákról csak alkotmányos párbeszéd lenne elképzelhető, hiszen gyakran nemzeti jogterületeket érintő kérdések kerülnek elő. A kettős mérce elkerülése is fontos lenne – figyelmeztetett.

A jelenlegi helyzetben arra kellene összpontosítani, miként lehet sikeressé tenni a tagállamokat, hogy együtt erősebbek lehessünk, és nem versenyhátrányt okozni Európa egyik legnagyobb tagállamának az uniós források visszatartásával

– fogalmazott.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Varga Judit hangsúlyozta, Magyarország a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdését sürgeti, ahogy Európa és a tagállamok is a feszültség csökkentésében érdekeltek.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén. 2022. október 18-án (Forrás: Varga Judit/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.