Véget érhet az utolsó nagykoalíció Németországban

Szoros az állás a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták között Alsó-Szászországban, ahol holnap az urnákhoz járulnak a választók. A szociáldemokrata bástyának számító tartomány kampányát az energiaellátás témája uralja, aminek köszönhetően a Zöldek is hatalomra kerülhetnek, véget vetve a nagykoalíciónak.

2022. 10. 08. 7:11
Press conference of SPD top candidate Weil
Press conference of SPD top candidate Weil Fotó: MICHAEL MATTHEY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árgus szemekkel figyeli Berlin az alsó-szászországi politikai fejleményeket, hiszen a tartományban vasárnap választások lesznek. A szociáldemokrata vezetésű szövetségi kormány azt reméli, saját népszerűségének is tükröt tart Németország második legnagyobb területű tartományának voksolása. Ugyan szorosnak ígérkezik a verseny, a szociáldemokraták (SPD) jelenleg öt százalékponttal megelőzik a kereszténydemokratákat (CDU) a ZDF német közszolgálati televízió közvélemény-kutatása alapján. Az október 5-én és 6-án készített felmérés szerint a választók 33 százaléka szavazna az SPD-re, míg a CDU-nak 28 százalékos a támogatottsága.

 

A szociáldemokrata bástyának számító tartományt a legutóbbi, 2017-es választás óta az SPD és a CDU együttese irányítja, az előbbi párt vezetésével. Alsó-Szászország a legutolsó olyan német tartomány, ahol még a két párt szövetsége, az úgynevezett nagykoalíció kormányoz. Ez azonban most megdőlni látszik, hiszen győzelme esetén mindkét párt a Zöldeket választaná kisebbik koalíciós partnerének. 

 

A ZDF felmérése szerint az ökopártnak nagy esélye is van arra, hogy részt vegyen a kormányzásban, mivel egészen 16 százalékra tornászta fel magát a 2017-es választás óta, amelyen 8,7 százalékot szerzett. A Zöldek népszerűségüket pedig vélhetően annak köszönhetik, hogy az alsó-szászországi választások legfontosabb kampánytémájának a Németországban uralkodó energiaválság és az ezzel kapcsolatos intézkedések számítanak. Az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetése pedig, amelyet a zöld párt is szorgalmaz, visszhangra talál Alsó-Szászországban. A tartományt ugyanis a németországi zöldátmenet központjának tartják – itt található a legtöbb szélturbina és az országban jelenleg épülő négy LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) közül háromnak ad majd otthont a tartomány.

 

Sosem tapasztaltam még ennyi bizonytalanságot a választókban, mint most az energiaellátás kapcsán

 

– nyilatkozta Stephan Weil, aki 2013 óta vezeti a tartományt, és most újraindul a pozícióért.

Mivel a kampány egyértelműen az energiaellátás körül forog, az alsó-szászországi miniszterelnök a leghangosabb szószólója annak, hogy csökkenteni kell az állampolgárok energiaszámláit. A ZDF-felmérés azon kérdésére, hogy a választók kit látnának leginkább a kormányfői pozícióban, a mintegy ezer válaszadó 55 százaléka mondta azt, hogy Weilt, míg a CDU jelöltjét, Bernd Althusmannt csupán 24 százalékuk támogatja.

 

Nem kizárt tehát, hogy a szociáldemokrata politikus népszerűsége az egyik fő tényező a mögött, hogy az SPD áll az élen az előrejelzések szerint. 

 

Bár Olaf Scholz német kancellár pártja saját győzelmének könyvelné el, ha valóban az SPD aratna sikert a nyolcmilliós Alsó-Szászországban, a tartományi választási előrejelzések jelen esetben nem tükrözik a szövetségi szintű népszerűséget. A Deutschlandtrend október eleji felmérése szerint a jelzőlámpa-koalíció – a szociáldemokraták, a liberálisok (FDP) és a Zöldek szövetségének – támogatottsága 43 százalékra süllyedt. A koalíciót vezető szociáldemokraták népszerűsége ezen belül mindössze 17 százalékos. A tartományi választások egyébként azért is fontosak a szövetségi kormánynak, mert a német törvényhozás összetételét is befolyásolják. A 16 tartományi kormány alkotja ugyanis a német parlament felsőházát, a Bundesratot.

Borítókép: Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.