Von der Leyen és Joe Biden is gratulált az új olasz kormányfőnek

Az új kormány a jövő héten kér bizalmat a parlamentben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 18:04
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. szeptember 26. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje beszédet mond az elõrehozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékbõl kilépõk megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség gyõzelmét jelzik. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányával együtt szombaton letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale-palotában.

Ursula von der Leyen az ünnepélyes esemény alkalmából üdvözletét küldte az új olasz miniszterelnöknek. „Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki [Olaszországban] az első nő ebben a tisztségben” – írta az Európai Bizottság elnöke a Twitter mikroblogon.

Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. […] Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte Melonit Twitter-üzenetében, amelyben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Európának szüksége van Olaszországra.

Joe Biden amerikai elnök üzenetben gratulált az új olasz kormányfőnek, és közölte, alig várja, hogy folytassák a munkájukat Ukrajna érdekében – olvasható a Fehér Ház közleményében.

„Olaszország létfontosságú NATO-szövetséges és az Egyesült Államok közeli partnere, így országaink közösen léphetnek fel a globális kihívásokkal szemben” – áll az üzenetben.

Akárcsak a G7 [a hét legfejlettebb ipari ország] vezetői, én is várom, hogy folytassuk Ukrajna támogatását, vonjuk felelősségre Oroszországot az agressziója miatt, biztosítsuk az emberi jogokat és a demokratikus értékeket, továbbá hozzunk létre fenntartható gazdasági növekedést

– írta az amerikai elnök.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá, Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

 

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője beszédet mond az előre hozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.