időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Zelenszkij: A Krími híd felrobbantását nem mi rendeltük meg

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.20. 20:43 2022.10.20. 20:48
Zelenszkij: A Krími híd felrobbantását nem mi rendeltük meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a Kercsi-szoros fölött átívelő, Oroszországot a Krím félszigettel összekötő hidat nem az ukrán titkosszolgálatok megrendelésére robbantották fel.

Ezt határozottan nem mi rendeltük meg, amennyire én tudom 

– jelentette ki Zelenszkij az CTV News kanadai televíziónak adott interjúban, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett csütörtökön.

A hídon október 8-án történt robbanás, amiért Moszkva az ukrán szakszolgálatokat tette felelőssé – emlékeztetett a hírportál.

Az elnök felvetette, hogy a hídon történt robbanás mögött az orosz hadsereg és a biztonsági szolgálatok közötti belső rivalizálás állhat.

 – Sok hatalmi vertikum létezik. Ez egy nagy rendszer – fogalmazott Zelenszkij. Szavai szerint a Szovjetunióban a KGB volt az egyedüli állambiztonsági szerv. Ez viszont most több ágból áll, és folyamatos küzdelem zajlik közöttük a vezető szerepért.

A robbantás napján Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója már felvetette, hogy a történtek az orosz hadsereg és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közti hatalmi harcra utalnak. Rámutatott arra, hogy a felrobbant teherautó Oroszország felől érkezett a hídra.

Borítókép: Az orosz vizsgálóbizottság által közreadott videófelvételről készített képen a bizottság munkatársai a Krími híd megsérült részénél 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Legalább három ember életét vesztette, az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti hídon egy tartálykocsikból álló szerelvény kigyulladt (Fotó: MTI/EPA/Orosz vizsgálóbizottság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.