időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Boris Johnson: A németek azt akarták, hogy Ukrajna kapituláljon

Magyar Nemzet
Forrás: CNN
2022.11.23. 21:22 2022.11.23. 21:47
Boris Johnson: A németek azt akarták, hogy Ukrajna kapituláljon

A németek azon az állásponton voltak, hogyha be is következik a háború, akkor Ukrajna jobban tenné, ha kapitulálna

− tálalt ki Boris Johnson korábbi brit kormányfő a CNN-nek adott interjújában. Johnson elmondta, az orosz inváziót megelőzően az európai hatalmak nagyon különböző véleményen voltak arról, mi is lenne a teendő, ha kitörne a háború. − Nem tudtam támogatni ezt az ötletet, ugyanakkor megértettem, miért gondolják úgy, ahogy gondolták − tette hozzá a német ötlettel kapcsolatban a volt kormányfő. 

A franciák az utolsó pillanatig tagadták, hogy ilyen valaha is megtörténhet

− fogalmazott Johnson. A korábbi miniszterelnök Olaszországot sem hagyta ki a most Ukrajna mögött rendíthetetlenül felsorakozó, ám a kezdetekkor hezitáló európai szövetségesek sorából.

Mint mondta, a Mario Draghi által vezetett kormány nagyon sokáig azt mondta, nem tudják támogatni az általunk képviselt álláspontot, mert nagyban függnek az orosz energiahordozóktól.

Szerdán Berlin londoni nagykövete, Miguel Berger reagált Johnson állításaira: „Az olykor nagyon szórakoztató volt kormányfőnek mindig is érdekes kapcsolata volt a valósággal. Ez most sincs másképp” − írta Twitter-bejegyzésében a diplomata. 

Johnson ugyanakkor elismerte, amint bekövetkezett az invázió, úgy az európai nagyhatalmak változtattak álláspontjukon.

Mindannyian beláttuk, hogy nincs más opció, mivel nem lehet vele [Vlagyimir Putyin orosz elnökkel − a szerk] tárgyalni

− mutatott rá a volt kormányfő. Hozzátette, minden előzetes kétséget mellőzve, büszke az európai országokra, amiért egységet mutattak Oroszországgal szemben. 

A Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel különlegesen szoros kapcsolatot kialakító Johnson nem maradt adós szövetségese méltatásában sem. 

Elképesztően bátor férfi. Úgy vélem, ha nem ő van ebben a pozícióban, akkor a konfliktus egészen máshogy alakult volna

− fogalmazott. Hozzátette, támogatja Ukrajna európai uniós tagságát.

Borítókép: A brit kormányfői tisztségből és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról távozó Boris Johnson búcsúbeszédet tart a londoni kormányfői rezidencia előtt 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.