Drasztikusan nő a török bevándorlók száma a német határokon

A Németországba vágyó menekültek általában a nyugat-balkáni útvonalat használják.

2022. 11. 13. 6:51
Initial reception centre Eisenhüttenstadt
20 October 2021, Brandenburg, Eisenhüttenstadt: Refugees walk across the grounds of Brandenburg's Central Initial Reception Centre for Asylum Seekers (ZABH). In Brandenburg and Saxony, the reception facilities are filling up with people arriving in Germany from Iraq, Syria or Afghanistan via Belarus, Poland and the Baltic States. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan növekszik a török bevándorlók és embercsempészek száma a német határokon a szövetségi rendőrség adatai szerint – számolt be róla a Deutsche Welle német közszolgálati médium.

Az idei év első kilenc hónapjában összesen 5362 török állampolgárt tartóztattak fel a határokon, akik illegálisan próbáltak meg bejutni Németországba.

Tavaly egész évben összesen 2531-en igyekeztek megtenni ugyanezt, 2020-ban pedig – amikor a pandémia miatt utazási korlátozások voltak érvényben – 1629 illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

A rendőrségi adatokból kiderült, a január és szeptember között az országba érkező török menekültek száma egészen 254 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A török állampolgársággal rendelkező embercsempészek száma pedig szintén jócskán megnőtt: 2022 szeptemberéig összesen 185 embert fogtak el, míg 2021-ben 111-et.

A Németországba vágyó menekültek általában a nyugat-balkáni útvonalat használják, és mintegy hat–nyolcezer eurót (körülbelül 2,4–3,2 millió forintot) fizetnek az embercsempészeknek céljuk eléréséhez.

Miért teszik meg mégis ezt a költséges utat a törökök? A munkaerő iránti kereslet és a nyitott migrációs politika már évtizedekkel ezelőtt is Németországba vonzotta a bevándorlókat. Berlin és Ankara között már az 1960-as években született egy munkaerő-toborzási megállapodás, amelynek eredményeképp számos török család költözött Németországba. Az országban a lakosság bő negyedét teszik ki az úgynevezett migrációs hátterű emberek a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) áprilisban közölt adatai szerint. A mintegy 83 milliós lakosság körülbelül 27 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A migrációs hátterű csoport legnagyobb része, összesen 12 százalékuk Törökországból származik.

A szociáldemokrata vezetésű kormánykoalíció pedig továbbra is az országba csábítja a törököket.

A német lakosság ugyanis egyre csökken, az emiatt fennálló súlyos munkaerőhiányt pedig a bevándorlókkal pótolná Berlin. Ahogy lapunk is megírta: nyáron például attól volt hangos a német sajtó, hogy Németország busásan megfizeti a török munkásokat, akik akár négy–hatezer eurós (körülbelül 1,6–2,4 millió forintos) havi fizetésben is részesülhetnek náluk.

Ez az ajánlat pedig igazán vonzó a törököknek, mivel hazájukban folyamatosan romlik a gazdasági helyzet. A hivatalos adatok szerint októberben 85,5 százalék volt az inflációs ráta Törökországban, ám az ENAGrup független szakértői csoport szerint valójában több mint 185 százalék volt. A vásárlóerő emiatt egyre csökken, a munkavállalók jelentős része sem tudja fedezni a mindennapi szükségleteit.

A fiatal menekültek arról beszélnek nekünk, hogy nem látják a jövőt a hazájukban

– nyilatkozta a Deutsche Wellének Dündar Kelloglu, az alsó-Szászországi menekülttanács elnökségi tagja.

A szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai alapján 2022 októberéig közel 16 ezer török nyújtott be menedékkérelmet Németországban. A bevándorlók többsége azonban Szíriából és Afganisztánból érkezik a nyugat-európai országba.

Borítókép: Menekültek a brandenburgi befogadóközpont területén 2021-ben (Fotó: Patrick Pleul/DPA-Zentralbild/ZB)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.